DW: Западни Балкан у сјенци Ирана

Дојче веле
DW: Западни Балкан у сјенци Ирана

Берлин - Самит ЕУ-Западни Балкан – “историјски”, како га је на Твитеру оцијенио комесар за проширење Јоханес Хан, не изазива велико интересовање у Њемачкој. Медијима је много важнији однос ЕУ и САД.

“Предсједници Србије Александар Вучић и Косова Хашим Тачи требало би да покажу европско лидерство и да се рукују у Софији”, изјавио је премијер Бугарске Бојко Борисов.

Домаћин самита Европска унија - Западни Балкан исто то очекује и од премијера Грчке Алексиса Ципраса и Македоније Зорана Заева.

Али лијепе жеље и “европско лидерство” представника Западног Балкана не изазивају превелико интересовање њемачких медија. Они уочи самита у Софији прије свега извјештавају о консултацијама око стратегије према Вашингтону након повлачења из споразума са Ираном. Готово сви медији варирају углавном двије варијанте наслова извјештаја о самиту: „Земље ЕУ усаглашавају свој курс према Трампу”, или „ЕУ у потрази за одговором на Трампа”.

Спорно проширење

Главна тема самита – приближавање земаља Западног Балкана Европској унији и даље је спорна, оцјењује новинска агенција ДПА. Европска комисија је Србији и Црној Гори ставила у изглед перспективу приступа до 2025. године, уколико те двије земље испуне потребне критеријуме Брисела.

Велики проблем је и статус Косова које као самосталну државу не признаје пет чланица ЕУ. Због тога у самиту неће учествовати шпански премијер Маријано Рахој који због жеље Каталоније да се отцјепи од Шпаније има највећи проблем са Косовом.

Рахој ће, међутим, допутовати у Софију и на вечери разговарати, како преноси ДПА, “са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и осталим шефовима држава и влада”, при чему би званична тема на вечери требало да буде дигитализација.

Премијер Шпаније је најавио и да ће „подржати” завршну изјаву самита која је, како каже Рахој, захваљујући залагању његовог бугарског колеге по дужности Бојка Борисова тако формулисана да Мадрид са њом нема никаквих проблема. Премијер Шпаније је најавио и да ће подржати све мјере које доприносе развоју и стабилност Западног Балкана.

Самит у оквиру самита

Занимљиво је да се у Софији тачно за вријеме самита о Западном Балкану очекују и шефови држава и влада Европске народне странке у Европском парламенту. Међу њима би требало да буду и аустријски канцелар Себастијан Курц, као и бивши четвороструки италијански премијер Силвио Берлускони, а позвани су и предсједници Европске комисије Жан-Клод Јункер и предсједник Европског парламента Антонио Тајани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана