Двадесетак дана до истека посљедње одлуке о привременом финансирању институција БиХ: Милиони заробљени у правном вакууму

Ведрана Кулага Симић
Двадесетак дана до истека посљедње одлуке о привременом финансирању институција БиХ: Милиони заробљени у правном вакууму

САРАЈЕВО - У институцијама на нивоу БиХ броје дане до истека одлуке о привременом финансирању, након чега би могли остати без новца за плате и покривање обавеза јер готово нема ни минималне шансе да Савјет министара, због политичке блокаде, продужи садашњи модел за измиривање рачуна.

Законом о финансирању институција је прописано да ће, ако Парламент БиХ не усвоји буџет прије почетка фискалне године, финансирање бити привремено до ступања на снагу тог закона. У том периоду на располагању имаће, за сваки квартал, четвртину новца из буџета из претходне године, о чему Савјет министара доноси посебну одлуку. Пише и да ће се, ако буџета не буде до 31. марта текуће године, реализовати само текући расходи, у оквиру дозвољеног износа, о чему, такође, посебну одлуку доноси Савјет.

Уз то, постоји и одлука Уставног суда БиХ из 2008. године у којој је речено да се не смије угрозити финансирање БиХ, док и у самом Уставу пише да ће Парламент сваке године, на приједлог Предсједништва БиХ, усвојити буџет којим се финансирају трошкови за извршавање надлежности институција и међународних обавеза, а ако такав буџет не буде усвојен благовремено, да ће буџет из претходне године бити коришћен на привременој основи.

Са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом нисмо успјели да ступимо у контакт и видимо да ли се разговара о потенцијалном излазу из ове ситуације, имајући у виду да је заједнички ниво власти блокиран због одлука Народне скупштине Српске, а које су изнуђене након што је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо допуне Кривичног закона БиХ и забранио негирање геноцида.

И док из Савјета министара нема реакција на ситуацију у коју се дошло први пут, осим потврде да је Министарство финансија и трезора доставило приједлог одлуке о привременом финансирању од октобра до децембра, у Парламенту БиХ различита виђења. Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Јаков Галић тврди да нико неће остати без плате јер су исплата спољног дуга и плата обавеза, без обзира на то да ли има буџета или одлука о привременом финансирању, због одлуке Уставног суда, али његове колегинице не дијеле тај став. Предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа Душанка Мајкић тврди да привремено финансирање може бити настављено само ако одлуку о томе донесе Савјет министара.

- Постоји став који је настао као тумачење Уставног суда БиХ да институције не могу остати без финансирања, али тај став ту почиње и завршава. То је требало регулисати у закону након тога да бисмо знали како поступати. За сада је потребан буџет или одлука о привременом финансирању, а за све треба одлука Савјета министара. Постоји могућност да одлука буде донесена, али то значи да одређене ствари прво треба уредити. Не може се радити како су замислили, односно да ће Бошњаци аплаудирати високом представнику за доношење одлука, а да то не произведе посљедице - рекла је Мајкићева (СНСД) за “Глас Српске”.

Члан Комисије за финансије и буџет у Представничком дому Мира Пекић из ПДП-а такође истиче да одлука Савјета министара, према свему што види, у овом случају мора постојати као основ за наставак финансирања.

- То пише у закону. Одлуке се доносе за сваки квартал. Ако Савјет до краја септембра не усвоји нову одлуку о привременом финансирању, неће бити простора за финансирање заједничких институција. Да ли ће на неки начин исплатити плате, не знам, али то није рјешење на дуге стазе. На сцени је права конфузија. Први пут смо, колико знам, у оваквој ситуацији - каже Пекићева за “Глас” и додаје да нису само у питању плате него и покривање трошкова закупа, телефонских и рачуна за интернет, те других трошкова.

На нивоу БиХ формирано је 75 институција, у којима ради око 23.000 особа. За рад министарстава, канцеларија, агенција и других институција годишње одлази око 900 милиона КМ, од чега само за плате и накнаде више од пола милијарде. Законом је дефинисано и да за вријеме док траје привремено финансирање није могућа реализација капиталних инвестиција.

Пракса

Мира Пекић је нагласила да није нормално да је БиХ поново ушла у годину без буџета и да у деветом мјесецу ове године причају о буџету за 2021, те додала да ово није први пут. Буџет за ову годину, који је усвојио Савјет министара, запео је у Парламенту БиХ, а неизвјесно је да ли ће и када бити настављен рад у пуном капацитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана