Душан Пророковић: Причом о Сребреници одржавају пројекат БиХ 

Маријана Миљић Бјеловук
Душан Пророковић: Причом о Сребреници одржавају пројекат БиХ 

Њемачка се резолуцијом о геноциду у Сребреници покушава обрачунати са Србијом јер није увела никакве санкције Русији, казао је виши научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду из Београда Душан Пророковић.  

Он је у интервјуу за "Глас" навео и да Запад и САД хомогенизују муслимански корпус у БиХ управо причом о Сребреници. 

- Ако склоне Сребреницу, питање је онда шта је фактор хомогенизације муслиманског корпуса у БиХ. Све би пукло на три дела - поручио је Пророковић и упитао ако се геноцид десио у Сребреници шта је онда било у Јасеновцу и Крагујевцу гдје су њемачки војници стријељали ђаке.

ГЛАС: Резолуцију о наводном геноциду у Сребреници покренули су бошњачки политичари у сарадњи са Њемачком. Како гледате на то? 

ПРОРОКОВИЋ: То је континуитет Немачке политике на Балкану. Ништа ново. Ово сада је више везано за Србију, него за Републику Српску. Том резолуцијом Немачка покушава казнити Србију због неувођења санкција Русији. Сребреница је 30 година политичка тема на агенди НАТО-а и Европске уније. Европски парламент је до сада усвојио три резолуције о Сребреници. Дакле, ово није ништа ново што се тиче ЕУ и НАТО-а, али је ново што се сада покушава прогурати кроз УН. Биће тога још у наредној години, везано за БиХ и разне реформе, али и покретање теме српске културне баштине на Косову.

ГЛАС: Шта је мотив да се о Сребреници прича у УН скоро 30 година од завршетка рата на овим просторима? 

ПРОРОКОВИЋ: Желе да одрже ту тему живом. Њима то треба у БиХ. Једини начин да они хомогенизују муслимански корпус у БиХ јесте та прича. Ако склоне Сребреницу питање је шта је фактор хомогенизације муслиманског корпуса. Па, то би пукло на три дела. Ту имате страшне идентитетске спорове међу муслиманима у БиХ. Не треба бити велики истраживач да се то уочи. Тамо имате све, од реформисаних комуниста и америчких либерала, до "Ал-Каиде". То су супротстављени светови, универзуми за себе. Ако немате Сребреницу као лепак то ће све пући на неколико делова, а ако се то деси онда је врло тешко Американцима да објасне и себи и другима те политичке инвестиције у БиХ, чему индуковање рата, односно чему све ово малтретирање 30 година.

Зато причу о Сребреници држе живом. Тешко им то иде, јер сваких пет година доносе нову резолуцију у Европском парламенту. То значи да нешто не штима у одржавању тог наратива. Јасно је да покушавају одржати тај наратив живим, да би одржали пројекат БиХ живом, а то раде путем хомогенизације муслимана. 

ГЛАС: Шта даље? У чему видите излаз?  

ПРОРОКОВИЋ: Србија би све то требало да диже на међународни ниво кроз систем Уједињених нација и кроз друге међународне организације. Нека се формирају међународне комисије па да се види шта и како. Стицајем околности знам читав низ детаља.

Разна дешавања требало би изнијети у јавност и са тим упознати међународну јавност. Друга ствар, ако се усваја резолуција о геноциду у Сребреници па шта је онда Јасеновац? Шта је онда стрељање ђака у Крагујевцу? Дакле, шта је стрељање ђака од стране немачких војника само да препишемо исту ту формулацију. Дакле, наћи ћемо још десет геноцида у последњих 50 година. То би требало предлагати у Генералној скупштини УН-а и Србија може да одигра улогу. 

ГЛАС: Које би све посљедице могло донијети усвајање поменуте резолуције у Генералној скупштини УН? 

ПРОРОКОВИЋ: Никакве. Те резолуције су необавезујуће. За Србију је проблем то што ће имати краткорочно шум у комуникацији са појединим исламским земљама, јер има добре односе са читавим низом муслиманских земаља које ће подржати резолуцију. То није нешто што се не може превазићи. Биће тресла се гора, родио се миш. Актуелизује се у медијима, прича се, дрма, долазе амбасадори и одлазе, машу папирима. Овде је ствар интерпретације. Обавезности никакве нема. Муслимани у Сарајеву ће тај документ интерпретирати да је то супер важно, а ми треба да интерпретирамо да то није важно. За три мјесеца проћи ће и ова бука. 

Улоге

ГЛАС: Упоредо са резолуцијом о Сребреници траје и прича о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе. Њемачка је најгласнија и у тој причи. Како гледате на све то?  

ПРОРОКОВИЋ: Зна се ко стоји иза овога свега у Савету Европе.

Немцима је та улога дата, између осталог, зато што то воле, односно они имају тај континуитет политике према Србима. Наш већи проблем јесте то што иза тога стоје САД и Велика Британија.

Немци не могу да изврше притисак на читав низ земаља. Овде је очигледно вршење притиска од стране САД и Велике Британије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана