Dušan Proroković: Pričom o Srebrenici održavaju projekat BiH 

Marijana Miljić Bjelovuk
Dušan Proroković: Pričom o Srebrenici održavaju projekat BiH 

Njemačka se rezolucijom o genocidu u Srebrenici pokušava obračunati sa Srbijom jer nije uvela nikakve sankcije Rusiji, kazao je viši naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda Dušan Proroković.  

On je u intervjuu za "Glas" naveo i da Zapad i SAD homogenizuju muslimanski korpus u BiH upravo pričom o Srebrenici. 

- Ako sklone Srebrenicu, pitanje je onda šta je faktor homogenizacije muslimanskog korpusa u BiH. Sve bi puklo na tri dela - poručio je Proroković i upitao ako se genocid desio u Srebrenici šta je onda bilo u Jasenovcu i Kragujevcu gdje su njemački vojnici strijeljali đake.

GLAS: Rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici pokrenuli su bošnjački političari u saradnji sa Njemačkom. Kako gledate na to? 

PROROKOVIĆ: To je kontinuitet Nemačke politike na Balkanu. Ništa novo. Ovo sada je više vezano za Srbiju, nego za Republiku Srpsku. Tom rezolucijom Nemačka pokušava kazniti Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Srebrenica je 30 godina politička tema na agendi NATO-a i Evropske unije. Evropski parlament je do sada usvojio tri rezolucije o Srebrenici. Dakle, ovo nije ništa novo što se tiče EU i NATO-a, ali je novo što se sada pokušava progurati kroz UN. Biće toga još u narednoj godini, vezano za BiH i razne reforme, ali i pokretanje teme srpske kulturne baštine na Kosovu.

GLAS: Šta je motiv da se o Srebrenici priča u UN skoro 30 godina od završetka rata na ovim prostorima? 

PROROKOVIĆ: Žele da održe tu temu živom. Njima to treba u BiH. Jedini način da oni homogenizuju muslimanski korpus u BiH jeste ta priča. Ako sklone Srebrenicu pitanje je šta je faktor homogenizacije muslimanskog korpusa. Pa, to bi puklo na tri dela. Tu imate strašne identitetske sporove među muslimanima u BiH. Ne treba biti veliki istraživač da se to uoči. Tamo imate sve, od reformisanih komunista i američkih liberala, do "Al-Kaide". To su suprotstavljeni svetovi, univerzumi za sebe. Ako nemate Srebrenicu kao lepak to će sve pući na nekoliko delova, a ako se to desi onda je vrlo teško Amerikancima da objasne i sebi i drugima te političke investicije u BiH, čemu indukovanje rata, odnosno čemu sve ovo maltretiranje 30 godina.

Zato priču o Srebrenici drže živom. Teško im to ide, jer svakih pet godina donose novu rezoluciju u Evropskom parlamentu. To znači da nešto ne štima u održavanju tog narativa. Jasno je da pokušavaju održati taj narativ živim, da bi održali projekat BiH živom, a to rade putem homogenizacije muslimana. 

GLAS: Šta dalje? U čemu vidite izlaz?  

PROROKOVIĆ: Srbija bi sve to trebalo da diže na međunarodni nivo kroz sistem Ujedinjenih nacija i kroz druge međunarodne organizacije. Neka se formiraju međunarodne komisije pa da se vidi šta i kako. Sticajem okolnosti znam čitav niz detalja.

Razna dešavanja trebalo bi iznijeti u javnost i sa tim upoznati međunarodnu javnost. Druga stvar, ako se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici pa šta je onda Jasenovac? Šta je onda streljanje đaka u Kragujevcu? Dakle, šta je streljanje đaka od strane nemačkih vojnika samo da prepišemo istu tu formulaciju. Dakle, naći ćemo još deset genocida u poslednjih 50 godina. To bi trebalo predlagati u Generalnoj skupštini UN-a i Srbija može da odigra ulogu. 

GLAS: Koje bi sve posljedice moglo donijeti usvajanje pomenute rezolucije u Generalnoj skupštini UN? 

PROROKOVIĆ: Nikakve. Te rezolucije su neobavezujuće. Za Srbiju je problem to što će imati kratkoročno šum u komunikaciji sa pojedinim islamskim zemljama, jer ima dobre odnose sa čitavim nizom muslimanskih zemalja koje će podržati rezoluciju. To nije nešto što se ne može prevazići. Biće tresla se gora, rodio se miš. Aktuelizuje se u medijima, priča se, drma, dolaze ambasadori i odlaze, mašu papirima. Ovde je stvar interpretacije. Obaveznosti nikakve nema. Muslimani u Sarajevu će taj dokument interpretirati da je to super važno, a mi treba da interpretiramo da to nije važno. Za tri mjeseca proći će i ova buka. 

Uloge

GLAS: Uporedo sa rezolucijom o Srebrenici traje i priča o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope. Njemačka je najglasnija i u toj priči. Kako gledate na sve to?  

PROROKOVIĆ: Zna se ko stoji iza ovoga svega u Savetu Evrope.

Nemcima je ta uloga data, između ostalog, zato što to vole, odnosno oni imaju taj kontinuitet politike prema Srbima. Naš veći problem jeste to što iza toga stoje SAD i Velika Britanija.

Nemci ne mogu da izvrše pritisak na čitav niz zemalja. Ovde je očigledno vršenje pritiska od strane SAD i Velike Britanije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana