Дудаковић и Надаревић се нису изјаснили о кривици

Срна
Дудаковић и Надаревић се нису изјаснили о кривици

Сарајево - Бивши командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић и ратни командант једне од бригада Корпуса Ибрахим Надаревић, који су ухапшени због сумње да је починио ратни злочин, вечерас се нису изјаснили о наводима Тужилаштва против њих, а одбрана је затражила додатно вријеме за припрему, рекао је њихов адвокат Асим Црналић.

Црналић је након два часа у Тужилаштву БиХ, рекао новинарима да је за Дудаковића затражен рок од 30 дана, а за Надаревића 15 дана за изјашњавање.

Он је рекао да ће Тужилаштво, највјероватније, тражити притвор за ухапшене, али да се нада да то Суд неће прихватити, јавио је "Дневни аваз".

Фахрија Каркин, адвокат Екрема Дедића, који је, такође, вечерас приведен у Тужилаштво, рекао је да се његов клијент формално бранио ћутњом јер нису имали времена да се припреме за одбрану.

Тужилаштво у року од 24 часа мора донијети одлуку за које од 13 ухапшених ће затражити притвор.

Припадници Сипе у Тужилаштво БиХ привели су вечерас Дудаковића, Надаревића и Дедића.

Осим њих тројице, у надлежност Тужилаштва БиХ требало би да буде предато још 10 припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ који су данас ухапшени због сумње за злочин против човјечности.

Тужилаштво БиХ потврдило је раније данас да су на подручју Унско-санског кантона и неких градова ухапшени Дудаковић и још 11 припадника тог корпуса, осумњичени за ратне злочине током 1994. и 1995. године.

Лица која су под истрагом осумњичена су за злочина против човјечности, а Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.

У саопштењу се наводи да се ратни злочини, који су предмет истраге, односе на страдање више стотина жртава, цивила и заробљених војника српске националности са подручја западнокрајишких општина током 1995. године, као и ратне злочине против цивилног становништва бошњачке национаности, припадника Аутономне покрајине Западна Босна током 1994. године.

Спроведена акција резултат је дуготрајне и темељне истраге Посебног одјељења Тужилаштва БиХ за ратне злочине током које је саслушано више стотина свједока и прикупљено неколико стотина доказних материјала, укључујући архивске документе, видео-снимке, као и доказне материјале у вези са ексхумацијама и идентификацијама убијених лица.

Тужилаштво је потврдило да су хапшење извршили полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ, уз подршку МУП-а Унско-санског и Ливањског кантона, а према налогу тужиоца Посебног одјељења Тужилаштва БиХ за ратне злочине.

У саопштењу се прецизира да су ухапшени некадашњи команданти и припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ.

Дудаковић је ухапшен јутрос у Бихаћу, док су на подручју Кључа ухапшени некадашњи припадници Петог корпуса Ејуб Кожењић и Хусо Балагић, а у Сарајеву Ибрахим Надаревић, ратни командант једне од бригада Петог корпуса и некадашњи федерални министар, јавили су федерални медији.

Надаревић је актуелни савјетник замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана