Држављанства чекају нову власт

Ведрана Кулага
Држављанства чекају нову власт

Сарајево - Министарство цивилних послова БиХ почело је да припрема измјене Закона о држављанству БиХ, али ће та прича сачекати нову власт јер у старту није било велике заинтересованости осталих да причају о том акту.

Сектор за држављанство и путне исправе у том министарству је, потврђено је “Гласу Српске”, у мају ове године упутио допис ентитетским министарствима са приједлогом за доставу евентуалних иницијатива, сугестија и приједлога у вези с потребом сачињавања измјена Закона о држављанству БиХ.

Разлог за припрему новог закона лежи у чињеници што је тај посао укалкулисан у Програм рада Савјета министара БиХ од 2018. до 2020. године.

- Министарство цивилних послова БиХ је за циљ имало обједињавање корисних и суштинских приједлога измјена и допуна прописа да би се они у преднацртној фази усагласили са надлежним институцијама. Надлежне институције нису показале интересовање за достављање поменутих иницијатива или приједлога - казали су у том министарству.

Њихов став је да би пропис требало у већој мјери ускладити са законодавством сусједних земаља, нарочито у дијелу који се односи на “бирократски приступ” надлежних органа приликом натурализације страних држављана, а исто тако јасније и прегледније дефинисати поједине одредбе које остављају простор различитом тумачењу.

- Како се ближи ново конституисање извршног и законодавног органа власти на нивоу БиХ, мишљења смо да ће се овој активности моћи детаљније посветити у наредној години - закључили су у министарству.

Члан Уставноправне комисије у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић сматра да овом питању није требало ни приступати у изборној години. Нагласио је да је ријеч о важном акту и да ни у ком случају не може доћи, а ни проћи у Парламенту БиХ без претходно добијеног става из РС о томе.

- Влада РС и министарства морају да се изјасне о томе. Без тога било какве промјене о држављанству неће добити зелено свјетло у Парламенту БиХ, а са овом причом није требало ни почињати, условно речено, у вријеме када су расписани избори. Имали смо четири године прије тога на располагању, зашто се у том периоду није урадило нешто ако сматрају да је то потребно - казао је Продановић.

Он је додао да ће вријеме које долази показати какве су то измјене и допуне припремили службеници у министарству, те да ли ће у том облику и стићи пред парламентарце.

- Сматрамо да то ништа није хитно и да може чекати. Став о томе даће нови сазив власти, али ништа неће моћи да се ради без става надлежних у РС и ФБиХ - рекао је Продановић.

Измјене и допуне Закона о држављанству дио су и плана рада Министарства цивилних послова за наредну годину, који је у фазу консултација.

Циљ измјена

* усклађивање са законодавством сусједних земаља

* прецизирање одредаба које остављају простор различитом тумачењу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана