Другостепена пресуда Младићу на прољеће идуће године?

Срна
Другостепена пресуда Младићу на прољеће идуће године?

Београд - Правни заступник генерала Ратка Младића, адвокат Бранко Лукић оцијенио је да би излагање усмене жалбе на првостепену пресуду команданту Главног штаба Војске Републике Српске пред вијећем Механизма за међународне кривичне судове могло да почне на јесен, док изрицање другостепене пресуде очекује почетком прољећа наредне године.

Истакавши да су у жалбеном вијећу, на захтјев одбране, због пристрасности замијењена тројица судија, Лукић је рекао да се одбрана нада да ће у процесу бити постигнута правда и пресуда за Младића бити ослобађајућа. Он је изјавио да се одбрана нада да ће добити судије које ће гледати чињенице и покушати да утврде истину.

- Уколико се то деси, ми смо сигурни да ће генерал Младић бити ослобођен. Међутим, уколико се поново деси нека политика, а сви знамо како је до сада то функционисало, имамо подељена очекивања, с надом да ћемо добити правду и да ће Младић бити ослобођен - рекао је Лукић.

Према његовим ријечима, до излагања усмене жалбе на првостепену пресуду Младићу током које одбрана треба само да нагласи неке главне тачке те жалбе, могло би да дође у октобру или новембру ове године. - Очекујемо да 2020. године, негде у пролеће, у фебруару или марту, можемо да очекујемо другостепену пресуду - рекао је Лукић који је у петак присуствовао панел дискусији “Судска правда: између жртава и починиоца”. На скупу су учествовали и редитељи филма “Суђење Ратку Младићу” Роберт Милер и Хенри Сингер, као и пензионисани главни тужилац Хашког трибунала Питер Меклоски.

Бранко Лукић рекао је да овај филм није апсолутно објективан, али пружа много више објективности него Хашки трибунал јер се у овом документарцу колико-толико види и страна одбране.

Аутори филма истакли су да су жељели да у филму о суђењу Младићу разумију и суд и одбрану, те да представе аргументе обје стране. Документарни филм “Суђење Ратку Младићу” приказан је у четвртак увече на фестивалу “Белдокс” у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана