Драган Човић за Глас Српске: БиХ не може бити држава једног човјека и странке

Жељка Домазет
Драган Човић за Глас Српске: БиХ не може бити држава једног човјека и странке

Чиним све да БиХ профункционише као нормална држава, а нормална држава је европска БиХ у којој ће три конститутивна народа до краја бити равноправна.

Јасно је да ће они који мисле направити неку другачију, унитарну или државу једног народа, једног појединца или једне политике мене имати као противника, шта год они о томе говорили, каже предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а Драган Човић.

* ГЛАС: Политичка сцена у БиХ је врло турбулентна. Шта су главни узроци за то и да ли постоји излаз?

ЧОВИЋ: Много горе од те турбулентности је тренд неподношења и међусобног неповјерења. Морамо наћи излаз и вратити колико-толико међусобно повјерење, које је подобро уздрмано како између нивоа БиХ и ентитета, тако и унутар ФБиХ. Морамо то учинити како не бисмо зауставили европски пут, да би до краја године био активиран Акциони план за чланство у НАТО-у, почетком идуће године кандидатски статус за чланство у ЕУ и да до општих избора покушамо вратити економску стабилност. Механизам координације мора почети функционисати и не може се више избјегавати његова примјена код ствари у којима се мора поштовати уставна структура земље. Плашим се да неки мисле да је довољно да смо донијели механизам координације, а да могу да раде по старом. Не може се више радити по старом и свако у оквиру својих надлежности мора бити уграђен у став БиХ о сваком питању. Морамо схватити да је Устав БиХ врло јасно дефинисао надлежности и сви који су по Уставу одређени за дио посла морају свој дио уградити у став који се тек тада може третирати као став БиХ. Тензије и сујете морају бити спуштене. Покушај да неко доминира на било који начин зато што привремено обавља неку функцију напросто не пролази.

* ГЛАС: Да ли БиХ касни у испуњавању обавеза и спровођењу реформских процеса на које се обавезала на путу ка ЕУ?

ЧОВИЋ: Морамо сустићи наше обавезе. Реформски пут је незаустављив, иако неки желе да га зауставе. Проблем односа у Сарајеву јесте да сукоб љевице и деснице на бошњачкој политичкој сцени, па и односе на релацији појединаца и читавих структура СББ-а и СДА желе пренијети и на ниво БиХ. Зато се увијек тражи кривац негђе изван тог простора. Зато сам и ја повремено кривац, повремено Додик, повремено Радончић... Већ на наредној сједници Предсједништва БиХ, 23. августа, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић ће поднијети и мораће подносити на свакој сједници извјештај о напретку, гђе смо стали и шта је проблем у процесу европских и евроатлантских интеграција.

* ГЛАС: Да ли је могуће очекивати договор о којем сте говорили када је пропао и Ваш покушај да организујете састанак лидера у Мостару? Због чега он није одржан?

ЧОВИЋ: Тај састанак није одржан јер је Бакир Изетбеговић осјетио потребу да не дође. Нас тројица чланова Предсједништва БиХ смо договорили да позовемо Милорада Додика  и Фахрудина Радончића. Тачно смо били договорили концепцију како би тај радни ручак текао и када и на који начин бисмо се обратили јавности. Иницијатива није успјела и ја то ни на који начин не доживљавам трагично. Највећи губитници су онај или оне снаге које су се потрудиле да не дође до тог радног ручка.

* ГЛАС: Има ли иницијатива за нови покушај одржавања сличног састанка?

ЧОВИЋ: Немогућ је напредак и враћање повјерења без разговора. Тражићемо начин како да се састанемо и којом динамиком треба разговарати и о чему. Прије свега требамо сустићи репове који су остали, као што је уговор о приступању Транспортној заједница југоисточне Европе. Не смијемо да се срамотимо по свијету када делегације путују на скупове, а да нисмо дефинисали став уважавајући ставове свих у БиХ. На исти начин ћемо ријешити и питање измјене Закона о акцизама. Не може то бити хир било којег појединца, политике или странке. То мора опет бити прожето кроз механизам координације јер су то европске теме. На исти начин можемо говорити и о структуралним реформама у правосуђу и стварима које смо дефинисали кроз наше агенде.

* ГЛАС: Како коментаришете тврдње које стижу углавном од бошњачких званичника да сте Ви и предсједник РС Милорад Додик главни рушиоци БиХ и да синхронизовано радите на њеној разградњи?

ЧОВИЋ: Не желим ни коментарисати такве тврдње. Они који то причају највише говоре о себи. Чиним све да БиХ профункционише као нормална држава, а нормална држава је европска БиХ у којој ће три конститутивна народа до краја бити равноправна. Јасно је да ће они који мисле направити неку другачију, унитарну или државу једног народа, једног појединца или једне политике мене имати као противника, шта год они о томе говорили.

* ГЛАС: Како гледате на стање у Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ, за чије рушење су такође оптужили Вас и Додика послије састанка делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ у Мостару?

ЧОВИЋ: У тој агенцији су евидентни унутрашњи проблеми. ОБА би морала до краја бити демократизована и ђеловати у складу са законом, а не да одговара жељама појединца, једне странке или једног народа, као што се то већ дужи период што системски, што парасистемски покушава наметнути као модел рада у тој агенцији. Ми смо врло јасно казали шта мислимо и говорићемо и даље о томе. То није рушење, већ покушај изградње како би та агенција заживјела као институција којој ће сви становници у БиХ вјеровати. То је прави пут, а не да се ради параагенцијски, да се прислушкује изван система и закона и да се врше монтаже путем те агенције. Довољно је било парасистема у обавјештајном сектору у БиХ и виђеће то врло брзо и они који данас покушавају заштитити такав начин понашања у ОБА и не само у ОБА. Неће се то дуго моћи трпјети и мораће у складу са законом ђеловати контролни механизми кроз Парламент. На тај начин ће морати радити и ОБА. Не могу се извјештаји свакодневно подносити једној политичкој странци и једном појединцу и да међусобно усаглашавају ставове или тобожње стратегије мислећи да то могу чинити само зато што је у једном тренутку на челу те агенције Бошњак. Морамо изградити ОБА на тај начин да неће бити битно ко је на њеном челу. То мора бити озбиљан систем.

Вучић ускоро у Сарајеву

* ГЛАС: Предсједништво БиХ је донијело одлуку да позове предсједника Србије Александра Вучића да посјети БиХ. Када би то могло бити реализовано?

ЧОВИЋ: Очекујем да ћемо у наредних мјесец имати реализовану ту посјету, а још усаглашавамо датуме. Надам се да ће у наредних двадесетак дана Вучић бити у БиХ. Пошто је дводневна посјета, очекујем од ње веома много. Не треба потцијенити да претходни предсједник Србије није успио доћи у БиХ. Надам се да ће Вучићева посјета до те мјере бити садржајна да ће оснажити односе БиХ и Србије и утицати на односе у цијелом окружењу. Дипломатски односи морају бити дигнути на виши ниво између српског и хрватског народа и између српског и бошњачког народа, а тиме се доприноси и јачању односа Хрвата и Бошњака.

Изборни закон

* ГЛАС: Шта ће бити са измјенама Изборног закона БиХ с обзиром на то да је приједлог ХДЗ-а БиХ код бошњачких лидера већ осуђен на пропаст?

ЧОВИЋ: Ми чинимо све да имамо БиХ, а она се једино може изградити ако су у њој Срби, Бошњаци и Хрвати до краја уставно равноправни. Хрватски народ жели да, као што му је уставно право, може да бира своје представнике у Предсједништву и Дому народа Парламента ФБиХ као што то чине и друга два народа. То право мора бити загарантовано и Уставом и Изборним законом. Због тога и идемо у измјене Изборног закона и сигуран сам да ће до краја новембра бити усвојене, без обзира на то како су ови приједлози данас дочекани на сарајевској политичкој сцени. Морамо усвојити измјене Изборног закона како бисмо на миру чекали опште изборе и спријечили могућност да било који народ бира представника другом народу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана