Драган Чавић, предсједник НДП-а: Критикама сам само губио гласове

Дарко Момић
Драган Чавић, предсједник НДП-а: Критикама сам само губио гласове

БАЊАЛУКА - Десет година сам искрено и отворено износио своје ставове, посебно као посланик у Народној скупштини, али што сам више говорио о томе шта све не ваља и шта треба промијенити, то сам добијао све мање гласова, каже у интервјуу за “Глас Српске” лидер НДП-а Драган Чавић.

Он каже да бирачи дају коначну оцјену политичког рада и да резултати избора показују да нису препознали политику НДП, већ сматрају да бољу политику воде они с којима је његова странка данас у партнерству.

- Већина људи мисли да је стање у Републици Српској добро. Ја сам заједно са странком на чијем сам челу промијенио страну, али промјена стране не значи и напуштање принципа. НДП је у оквиру Савеза за промјене био периферан, иако сам лично носио највише одговорности за функционисање СзП-а. Веома често су ме људи доживљавали као персонификацију тог савеза и зато су многи тешко доживјели ову нашу промјену - рекао је Чавић.

ГЛАС: Да ли промјена стране представља признање да сте десет година водили погрешну политику?

ЧАВИЋ: Па ако наша политика није препозната од бирача, онда... Ми смо 2014. године добили око 35.000 гласова и то без коалиције, а сада у коалицији са још три странке 27.000. Од тога је око 21.000 до 22.000 гласова НДП-а. Дакле, послије десет година интензивног политичког дјеловања добили смо за једну трећину мање гласова. То нам је било довољно да сами себи кажемо да овако више не иде.

ГЛАС: Да ли сте промјеном стране издали бираче који су вам дали повјерење?

ЧАВИЋ: Не мислим да смо их издали. Од 20 чланова страначког Предсједништва за ту одлуку је било 19, а на терену нисмо имали великих проблема изузев појединачних реакција које су биле најизраженије овдје у Бањалуци, док у другим срединама готово да их није било. И даље стојим иза тврдње да не би промијенили страну да смо добили један глас више него 2014. године, јер би то значило да бирачи и даље подржавају нашу политику, али нама је једноставно нестало 13.000 гласова. Ми тежину својих одлуке носимо и са резултатима тих одлука ћемо се суочити за четири године на сљедећим општим изборима. Тада ће бити јасно да ли смо повукли погрешан потез.

ГЛАС: Прије општих вас чекају локални избори 2020. године. Шта очекујете и да ли је тачно да преговарате са ДЕМОС-ом о формирању заједничких листа за те изборе?

ЧАВИЋ: Ми разговарамо са свим нашим партнерима, не само са ДЕМОС-ом, али је ријеч о неформалним разговорима, а не о било каквим преговорима о учешћу на изборима. Фокусирани смо на то да оснажимо своју инфраструктуру и припремимо се за самосталан излазак на изборе, а све друго су питања која могу доћи на дневни ред, али сада се тиме нико озбиљно не бави.

ГЛАС: Како сада гледате на потез бивших страначких колега који су послије избора напуштали НДП и приступали СНСД-у, попут Војина Митровића или Драгана Талића?

ЧАВИЋ: У суштини, нас су послије сваких избора напуштали људи зато што нисмо ушли у власт. Нажалост, политичка сцена, не само у РС, већ у цијелом региону је таква да странке које су на власти имају далеко бољу позицију за учешће у изборном процесу.

ГЛАС: Дакле, бирачи су почетком деведесетих били искрени када су Вуку Драшковићу говорили Вуче, гласаћемо ми за тебе, али кад будеш на власти”?

ЧАВИЋ: Изгледа да је тако, јер резултати говоре да је тако и код нас.

ГЛАС: Рекли сте својевремено да сте се покајали што сте 2006. године дали мандат Милораду Додику?! Шта сада кажете?

ЧАВИЋ: Их, шта сам ја све рекао за њега и он за мене... Али мислим да смо обојица из свега тога извукли довољно поука и закључили да конфронтација, поготово када изађе из оквира нормалног дијалога, никоме не доноси ништа добро. Ставио сам све то ад акта, а видим да такав став има и Додик.

ГЛАС: Пред изборе сте се залагали за смањење администрације, реструктуирање јавних предузећа, повећање пензија, говорили сте да треба објавити списак бораца да се јавно види ко све користи борачка права... Да ли и даље стојите иза својих ријечи?

ЧАВИЋ: Сви ти принципи или огромна већина се налазе у програму рада Владе РС. Ми ћемо у оквиру својих габарита, ја лично као директор “Електрокрајине” као највећег дистрибутивног предузећа у оквиру Електропривреде РС, дати свој допринос да се ти принципи реализују и ствари побољшају.

Сукоб интереса

 

ГЛАС: Говорили сте и да се мора хитно донијети закон о сукобу интереса. Да ли сте у сукобу интереса ако сте и посланик и на челу Електрокрајине?

ЧАВИЋ: Правници су ми рекли да док сам у статусу в.д. директора нема основа да се установи да сам у сукобу интереса, али о томе ће одлучити Комисија за сукоб интереса, чији је то посао.

 

Сумње

 

ГЛАС: Како оцјењујете стање у Електрокрајини?

ЧАВИЋ: Захваљујући смјенама само неколико људи за само десетак дана су смањени губици на мрежи за скоро 30 одсто, што показује да се ствари могу побољшати. Постоје велики губици и крађа електричне енергије, а имам основа да сумњам да су у крађу упетљани и неки радници “Електрокрајине”. Поручујем свима који се баве неовлашћеном потрошњом или народски речено крађом струје да добро размисле, јер то више неће моћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана