Дојаве о бомбама широм Српске: Полиција још "чешља" некe школе ФОТО

Небојша Томашевић, Дејан Јовичић
ОШ "Борисав Станковић" у Бањалуци
Foto: Д. Поздеровић | ОШ "Борисав Станковић" у Бањалуци

БАЊАЛУКА - На адресе бројних школа широм Српске јутрос су стигле дојаве о бомбама, а полиција још "чешља" неке школе, док је у бројним завршен противдиверзиони преглед.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске саопштио је да је велики број школа у Републици Српској запримио мејл са дојавом у раним јутарњим часовима.

- Полицијски службеници МУП-а извршили су противдиверзионе прегледе у великом броју основних школа широм Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Истичу да се у школама гдје није још завршен продивдиверзиони преглед, лице мјеста обезбјеђује и оне неће бити отворене док год преглед не буде завршен, односно не утврди да нема безбједносних пријетњи.

Бањалука

Пријетње су озмеђу осталих, добиле  бањалучке основне школе, Борисав Станковић",  "Георги Стојков Раковски"„ Иво Андрић” и „Вук Караџић”.

Ђаци из школе "Георги Стојков Раковски" пуштени су кући, речено је "Гласу Српске". Полиција се још налази испред школе "Борисав Станковић".

Према непотврђеним информацијама, обављен је преглед у школи „Иво Андрић“  и настава је требало да почне од другог часа.

Прије тога у школи су рекли да улазак у школу није могућ све док полиција не провјери да ли је све безбједно.

Предсједник Актива основних школа бањалучке регије Миросав Попржен рекао је да се  случајно пробудио у 02.30 часова и на телефону видио мејл.

-Ту је био списак од 10 бањалучких школа, након чега сам обавијестио полицију -  рекао је Попржен.

Он је додао да је полиција одмах реаговала и да су све школе прегледане до седам часова, да није ништа пронађено и у тим школама се настава одвија нормално.

У току је и противдиверзиони преглед у Економској школи.

И Грађевинска школа добила је пријетећу поруку, односно дојаву о бомби као и све друге школе.

-Наша школа би требала врло брзо доћи на ред за преглед, чекамо и надамо се да ће настава у другој смјени почети нормално - рекао је за „Глас“ директор бањалучке Грађевинске школе Љубан Бајић.

Додао је да с обзиром на то да су у истој згради школа и Регионални центар царина Бањлука, сви су изашли из просторија док преглед не буде завршен. Евакуисани су и станари зграде која се наслања на објекат ове средње школе.

Дојаве су стигле и у средњу Технолошку школу у Бањалуци.

Директор ове школе Дејан Чутура за "Глас Српске" рекао је да је школа евакуисана, те да се чека екипа која ће извршити контрадиверзионе прегледе.

- Чекамо да се заврши увиђај и преглед школе. Прву смјену смо пустили кући, а за другу смјену још имамо времена. Надам се да ће школа бити безбједна, као што сам добио информацију Медицинске школе да настављају нормално са радом и да је установљено да је лажна дојава, те настављају нормално са радом- рекао је Чутура, те додао да су поступили превентивно и како је по закону предвиђено у оваквим ситуацијама.

Како сазнајемо, испред Технолошке школе се тренутно налазе два полицајца.

 „Глас Српске“ сазнаје да се велики број полицајаца налази и испред Електротехничке и Пољопривредне школе у  Бањалуци, а ђаци су изашли из школа. Дојава је стигла и у Технолошку и Угоститељско-трговинско-туристичку школу.

Након пријетећих мејлова које су јутрос послати школама у Српској, сви наставници и ученици из Технолошке школе у Бањалуци су евакуисани и послати кући, а полиција је на терену.

-Сви ђаци и наставно особље су испред бањалучке Гимназије, након што је стигао мејл пријетећег садржаја - потврдила је дирекрое Гимназије Вита Малешевић и додала да је полиција  у школи.   

 

Обустављена настава

 У Средњој школи "28. јуни" у Источном Сарајеву у току је противриверзиони преглед због дојаве о подметнутој бомби у овој школској установи због чега је настава обустављена, потврдио је Срни директор ове образовне установе Борис Брајовић.

Брајовић је навео да наставе неће бити док се за то не стекну услови.

У великом броју основих и средњих школа на подручју Полицијске управе Источно Сарајево упућен је мејл да је постављена бомба због чега су у току противдиверзиони прегледи.

Дојава је стигла и у Основну школу „Петар Кочић” у Приједору.

Свих седам основних и три средње школе на подручју Градишке добиле су дојаве о постављеним бомбама, а надлежни у Градској управи одлучили су да се настава не изводи у првој смјени.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у Градској управи Градишка Драгутин Ковачевић изјавио је да су сви ученици напустили школске објекте и да полиција врши преглед.

Ковачевић је навео да је одлучено да се настава данас не изводи у првој смјени.

-Ситуација није пријатна, али нема мјеста паници. Школе, Градска управа и Полицијска управа су у сталној комуникацији - рекао је Ковачевић новинарима.

Из Полицијске управе Градишка је саопштено да поступају по дојавама о бомбама у школама на подручју Градишке и Српца, те да полицијски службеници врше противдиверзионе прегледе.

-Полиција обезбјеђује подручја школа у којима још није завршен противдиверзиони преглед и те школе неће бити отворене док год се не утврди да нема безбједносних пријетњи - наводи се у саопштењу Полицијске управе.

У градским основним школама „Данило Борковић“ и „Васа Чубриловић“, те школи „Петар Кочић“ у Новој Тополи, одлучено је да ће се настава одвијати у другој смјени, након што је полиција извршила противдиверзионе прегледе и утврдила да је данашња дојава о постављеним бомбама лажна, рекла је Нада Густоварац, предсједник Актива основних школа града Градишка.

Она је додала да се у остале четири основне школе на подручју Градишке настава иначе одвија само у првој смјени.

И у Гимназији Градишка настава се изводи само у првој смјени, а из остале двије средње школе, Техничке и Средње стручне и техничке школе, потврдили су да ће се настава у другој смјени одвијати редовно и по предвиђеном распореду.

Због дојава о постављеним бомбама у седам основних и три средње градишке школе, ако и у већини школа у Републици Српској, настава је данас у првој смјени прекинута, након чега су услиједиле полицијске противдиверзионе контроле.

 

 

Дојаве о бомбама стигле су и у школе на Чађавици и Ситници у општини Рибник и у Котор Варошу.

Због дојаве да је подметнута бомба у Првој основној школи у Сребреници јутрос није почела настава. Ученици су ради безбједности враћени кућама, потврдили су Срни запослени у овој школи који чекају исход прегледа објекта.

Припадници полиције тренутно обављају противдиверзиони преглед и обезбјеђују школску зграду.

Полиција врши противдиверзионе прегледе у великом броју основних и средњих школа на подручју у оперативној надлежности Полицијске управе Мркоњић Град на основу запримљеног мејла да је у више школа постављена бомба, рекла је Срни портпарол Управе Божана Вулин.

-У школама гдје још није завршен противдиверзиони преглед лице мјеста се обезбјеђује и оне неће бити отворене док год се преглед не заврши, односно не утврди да нема безбједносних пријетњи - додала је Вулинова.

-Све основне школе у Козарској Дубици добиле су мејл са дојавом о бомби, ученици су о томе правовремено обавијештени и данас није било наставе - потврдила је Срни предсједник Актива основних школа у тој општини Божана Вукић.

Вукићева је рекла да је полиција обавијештена у раним јутарњим часовима и да су у току противдиверзиони прегледи у свим основним и средњим школама на подручју општине Козарска Дубица.

-Нису пронађене експлозивне направе и школе су сигурне за извођење наставе и боравак ученика - рекла је Вукићева и додала да се полицијски прегледи објеката врше на основу редослиједа којим је опасност пријављена, те да је завршен преглед објекта Основне школе „Мајка Кнежопољка“ у Кнежици.

Вукићева је рекла да ће настава у основним школама у Козарској Дубици сутра бити настављена према редовном распореду, уколико не буде нових инцидентних ситуација.

Безбједносна пријетња упућена је ноћас и на мејл Јавне установе Средњошколски центар „Никола Тесла“ у Козарској Дубици гдје данас није било наставе.

На мејлове Основне школе „Вук Караџић“ и Средњошколског центра „Иво Андрић“ у Вишеграду јутрос је стигла дојава о постављеном експлозиву у просторијама школа, потврђено је Срни у овим образовним установама.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Драгана Зечевић рекла је да је одмах по сазнању обавијештена полиција и начелник општине, а да су дјеца послата кући.

Ни у Основној школи, након дојаве, нема наставе и ученици су послати кући.

У четири основне и двије средње школе у Новом Граду јутрос су мејлом стигле дојаве о постављеним експлозивним направама, речено је Срни у Полицијској станици Нови Град.

Полиција је на терену и врши контрадиверзионе прегледе.

У школама је Срни потврђено да су дјеца и радници враћени кући и да нема наставе. У Основној школи „Петар Мећава“ и Средњошколском центру Костајница стигле су дојаве о постављеним бомбама, рекао је Срни командант Општинског штаба за ванредне ситуације и начелник општине Никола Јањетовић.

Према његовим ријечима, дојаве су у току ноћи стигле на школске мејл адресе и једнаког су садржаја.

-Схватили смо ове пријетње озбиљно, настава је обустављена. Припадници Полицијске станице Костајница врше прегледе школских објеката. Превентивно смо обуставили и рад костајничког вртића - рекао је Јањетовић.

Он је додао да је јутрос одржана и сједница Штаба за ванредне ситуације, те да је штаб у сталном засједању.

Јањетовић је позвао грађане да не паничe.

Предсједник Актива основних школа херцеговачке регије Милорад Надаждин рекао је да је и у основним школама стигла дојава о постављеној бомби, прекинута је настава, а полиција још није завршила прегледе у свим школама. Пријетња да је бомба постављена стигла је у школе у Требињу, Невесињу, Билећи и Љубињу.

И на мејл адресу Центра средњих школа “Петар Kочић” Србац ноћас у 3.50 часова стигла је анонимна дојава о постављеној бомби због чега јутрос није почела настава а ученици, професори и радно особље удаљени су из школских просторија. Настава је обустављена, а ђаци послати кући.

Директор школе, Миленко Живанић, каже за "Глас Српске" да је дојава стигла у “нежељену пошту” школског мејла, такозвани “спам”, а насловљена је са “Страх”.

- Након увида у поруку позвали смо полицију и обавијестили Министарство просвјете и културе, а ученике и раднике смо евакуисали на безбједну удаљеност, односно на школско игралиште. За сада је извјесно да нећемо имати први час, а да ли ће настава данас бити у потпуности обустављена о томе ће одлучити министарство - рекао је Живанић.

Бијељина и Добој

На мејлове директора више основних и средњих школа са подручја у надлежности Полицијске управе Бијељина стигао је мејл о постављеним бомбама, а полицијски службеници су у више њих већ завршили противдиверзиони (ПДЗ) преглед, речено је јутрос Срни у овој управи.

-Тамо гдје нису завршили, лице мјеста се обезбјеђује и чека се завршетак ПДЗ прегледа - напоменули су јутрос из полиције. Упозорења су упућена ноћас.

На мејл Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ у Добоју стигла је дојава о постављеној експлозивној направи, рекао је Срни директор школе Љубиша Благојевић и додао да неће бити организована настава.

Портпарол Општинске управе Петрово Слађана Лазаравић потврдила је Срни да су поруке о постављеној експлозивној направи запримиле и основне школе „Вук Стефановић Караџић“ у Петрову и „Свети Сава“ у Какмужу.

Бројне дојаве лажне

Дојава о подметнутој експлозивној направи у Основној школи „Милан Илић-Чича Шумадијски“ у Хан Пијеску била је лажна, а у Основној школи „Свети Сава“ у Рогатици полиција је обавила увиђај и прегледа простор у близни централне и четири подручне школе.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Миломир Драганић рекао је Срни да се прегледа простор у близни школа на Стјеницама, Жепи, Борикама и Бранковићима.

Он је навео да су ученици враћени кући, да је настава обустављена за прву смјену и да ће након комплетног полицијског увиђаја бити одлучено да ли ће се настава наставити у другој смјени или сутра.

Директор Основне школе „Милан Илић-Чича Шумадијски“ у Хан Пијеску Милан Васиљевић рекао је Срни да је након поруке пријетеће садржине о подметнутој експлозивној направи, која је стигла на електронску пошту ове установе, ученицима и радницима школе јављено да не долазе, те обавијештена полиција.

Након што је полиција Полицијске станице Хан Пијесак обавила увиђај утврђено је да дојава била лажна.

- Полиција је извршила противдиверзионе прегледе у више основних и средњих школа на подручју Полицијске управе Зворник, након примљених мејлова да су у више школа постављене бомбе. У основним и средњим школама гдје још није извршен противдиверзиони преглед, обезбјеђују се школе, које неће радити све док се не заврши противдиверзони преглед, односно док се не утврди да у овим установама нема безбједносних пријетњи - рекла је портпарол ове управе Данијела Маџаревић.

Због ових дојава ангажована је и Служба ватрогасне јединице града Зворника.

-Експлозивне направе нису пронађене у средњим школама на подручју источне Херцеговине - потврдио је предсједник Актива средњих школа ове регије Момир Братић.
Братић је навео да је полиција у свим средњим школама извршила прегледе због дојаве о постављеним бомбама.

Према његовим ријечима, настава у првој смјени јутрос обустављена је због дојаве о бомбама, а данас ће бити настављена у школама које часове одржавају у другој смјени.

-У школама гдје се настава одвија само у једној смјени, настава ће бити настављена сутра, осим у Средњошколском центру у Билећи гдје ће часови бити настављени данас - рекао је Братић. Дојава о бомби у средњошколском центру у Требињу стигла је имејлом, а настава је обустављена. Пријаву о подметнутој бомби полицији је пријавио директор Гимназије Мишо Пешић.

-Дојаве о постављеним експлозивним направама у Средњошколском центру „Василије Острошки“ у Сокоцу и Основној школи „Соколац“ биле су лажне - рекли су Срни директори ових школа.

Он је додао да је, након дојаве која је стигла на званични мејл школе, полиција извршила увиђај и утврдила да нема подметнуте експлозивне направе, те да је према инструкцијама ресорног министарства одлучено да рад у школи буде настављен.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић рекао је Срни да је на званични мејл ове школе јутрос око три часа стигла дојава да је постављена експлозивна направа, те да је полицијским увиђајем утврђено да је дојава била лажна.

Према његовим ријечима, наставе у првој смјени данас неће бити, а часови ће бити одржани у другој смјени.

Дојаве о постављеним експлозивним направама у основним школама "Пале", "Србија" и "Мокро" на подручју општине Пале биле су лажне, изјавили су Срни директори ових школа.

Директор Основне школе "Пале" Александар Рајић навео је да су добили дојаву након чега су припадници Министарства унутрашњих послова детаљно прегледали објекат и утврдили да је дојава била лажна, па су ученици и радници враћени редовним активностима.

Радмила Веселиновић, директор ОШ "Мокро", рекла је да је централна школа прегледана одмах по дојави и установљно да је све у реду, док су тренутно у току прегледи у подручним одјељењима Кадино Село, Хреша и Вучија Лука.

Директор ОШ "Србија" Сања Марковић навела је да је полиција била на терену и да је све уредно.

На маил адресе свих дервентских основних и средњих школа стигле су дојаве о постављеним бомбама у објектима школа, потврђено је из Полицијске станице и школа. Настава је јутрос била обустављена.

Директор Основне школе „19. април“ Дервента Елвира Миљић потврдила је да је прегледана централна школа и да је дојава о постављеној бомби била лажна, те да ће настава у другој смјени бити одржана.

-Наша школа је мејл о постављању експлозивне направе примила ноћас у 2.19 часа. Према упутству министарства, ја сам већ јутрос у пола шест назвала Полицијску станицу, обавијестила раднике да не долазе на посао, а они су прослиједили поруку родитељима дјеце. Пред наш објекат јутрос нико није ни дошао од ученика - рекла је Миљићева новинарима.

Она додаје да се ништа није десило и да је дојава била лажна.

-Извршен је преглед централне школе, а у току су прегледи и подручних школа. Настава у другој смјени нормално се наставља - каже Миљићева.

Настава у школама јутрос је била обустављена, а Улица Светог Саве, у којој се налазе Средњошколски центар и Основна школа  „19. април“ била је затворена за саобраћај.

Ђацима дервенстек ОШ "Никола Тесла" који иду у другу смјену речено је да не долазе на наставу.

Дојаве о постављеним експлозивним направама у основној и средњој школи у Милићима биле су лажне, а ученици ће од сутра кренути на наставу према уобичајеном распореду, речено је Срни у овим школама.

Педагог у Основној школи "Алекса Јакшић" Милена Кандић изјавила је Срни да је противдиверзионим прегледом утврђено да је ријеч о лажној узбуни.

Она је навела да је школа безбједна и позвала ученике да сутра дођу на наставу.

Директор Средњошколског центра "Милутин Миланковић" Бојана Дурмић Симић изјавила је Срни да је у Полицијској станици у Милићима добила информацију да ученици сутра могу доћи на часове.

Она је рекла да се ученици без бојазни могу вратити у школске клупе јер су објекти прегледани и безбједни за одвијање наставе.

Лажне дојаве о бомбама упућене су и централној основној школи у Шамцу и Средњој школи „Никола Тесла“, као и Основној школи „Србија“ у Црквини, потврдили су Срни директори ових школа, а полиција наставља контрадиверзиони преглед у преостале двије основне школе.

Припадници Полицијске станице Шамац су одмах по обавјештењу да су стигле дојаве о постављеним бомама на мејлове четири основне школе у Шамцу, Црквини, Горњој Слатини и Обудовцу, те Средње школе „Никола Тесла“, почели провјеру, а настава је отказана.

Директор централне основне школе у Шамцу Свјетлана Ђурић рекла је Срни да су посредством вибер групе обавијестили све раднике, наставнике и родитеље, те да је прва смјена отказана.

-Полиција је приступила прегледу и након извршеног прегледа добили смо дозволу да уђемо у школу и организујемо послове. Друга смјена ученика у Шамцу похађаће наставу - навела је Ђурићева.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да припадници Полицијске станице Шамац након дојава детаљено провјеравају све просторије, као и помоћне објекте око школе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана