Додик: Српска никада неће дати сагласност да БиХ призна Косово

Срна
Додик: Српска никада неће дати сагласност да БиХ призна Косово

Београд - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска никада неће дати сагласност да БиХ призна независност Косова и да ће пратити политику Србије по том питању.

Он је изјабио да је Србија у процесу прикључивања ЕУ, иако се Запад неправедно и некоректно односи према Београду у вези са косовским питањем, те додао да је “назови држава Косово” вјештачки формирана.

Коментаришући писма америчког предсједника Доналда Трампа предсједнику Србије Александру Вучићу и званичнику Приштине Хашиму Тачију и заинтересованост Америке да се укључи и рјешавање косовског питања, Додик је рекао за “Курир” да је Трамп и њему послао писмо у коме му је честитао непостојећи празник БиХ.

“Одговорио сам му да мени није требало ни да честита, јер то није мој празник. Ипак, моја нада у Трампа није ишчезла. Чак се и у Србији сматрало да је Косово завршена прича, а онда се актуелна власт са Вучићем на челу потрудила да то питање врати на разматрање, на преговарачки ниво”, каже Додик.

Коментаришући за 17. јануар најављену посјету предсједника Русије Владимира Путина Србији, Додик је рекао да је то одлична вијест и да ће тада и он бити у Београду.

“Очекујем да се том посјетом потврди подршка и пријатељство српског народа и Русије”, рекао је Додик.

На питање како функционише у Предсједништву БиХ са бошњачким и хрватским члановима Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем, Додик је рекао да је тешко, као што је тешка и БиХ која може да живи једино под међународним интервенционизмом.

Додик је навео да се као тешко одржив показује приступ да се одлукама високог представника моделира БиХ и додао да је највећу штету БиХ нанио Педи Ешдаун као високи представник.

“У Сарајеву имају иницијативу да му се да улица, док га Срби сматрају највећим злотвором и несумњивим међународним криминалцем. И ми да шетамо у Сарајеву његовом улицом? Ето, из тога се види како функционише БиХ”, рекао је Додик.

Он је грађанима Србије пожелио све најбоље за Нову годину, а предсједнику Александру Вучићу пуно здравља и жеље да настави да води Србију стабилним путем.

Британци протестима настоје да руше власт у Бањалуци и Београду

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да свако ко је иоле политички и безбједносно писмен може лако да закључи да су протести у Бањалуци и Београду координисани и да иза њих стоји страни фактор, прије свега Велика Британија, чији је циљ рушење власти у Републици Српској и Србији.

Додик је навео да је главни мотив изазивања нестабилности намјера Запада да спријечи наводни руски утицај на овим просторима.

“Британци се баве спречавањем наводног руског утицаја у Републици Српској. Ми нисмо спремни да будемо у групи полтрона и Русији уведемо санкције. Русија је наш значајан партнер, као што желимо да то буду и САД и ЕУ”, рекао је Додик за “Курир”.

Додик је истакао да је од безбједносних органа Републике Српске успјело да побјегне пет појединаца, грађана Велике Британије, који су били задужени за организацију и омасовљење протеста “Правда за Давида”, али да полиција има имена тих људи.

Он је напоменуо да га ниједном нико из Русије није позвао и упитао како се понаша, а да је од западњака много пута доживио да га позову и питају “шта се то дешава”, као и овај пут због посљедњих дешавања у Бањалуци.

“Британија је одобрила шест милиона фунти за спречавање руског утицаја овде. То значи да је тај новац упумпан у разне невладине организације и медије да произведу нестабилност и руше власт у Београду и Републици Српској. Зашто неко мисли да је мјера њихове политике према Русији обавезујућа и за нас овдје? То не може да буде”, рекао је Додик.

Он је потврдно одговорио да су протести у Бањалуци и Београду у некој вези, наводећи да при томе изузима породицу Драгичевић.

“Разумијем повријеђеност Давора Драгичевића и док трага за истином има моју подршку. Кад уђе у политику, а није непознато да су се око њега политичари окупили, онда имамо проблем. Наравно да страни фактор има утицај”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, група “Правда за Давида” у праву је у дијелу који се тиче инстистирања да се утврди истина о страдању младића Давида Драгичевића, али да на то једино може одговорити тужилаштво и послије тога суд.

“Све изван тога, а тиче се политичких ставова и оцјена, насртаја на институције и појединце је неприхватљиво и добиће свој политчки одговор”, поручио је Додик.

Он је објаснио да политички одговор значи доношење закона и укидање тужилаштва, које је под међународном управом, и формирање неког новог.

“Нисмо далеко од тога. Тужилаштво се потпуно непотребно завукло у све ове проблеме. Тужиоци су одговорни што посао до сада нису урадили. Али, код нас је тужилаштво под управом међународног фактора. Очигледно да ту постоји спрега. У тужилаштву одуговлаче и неће да раде свој посао да би се направила атмосфера наводне одговорности извршне власти”, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да извршна власт у Српској не именује тужиоце ни судије, већ да то ради Сарајево, односно једно сумњиво тијело које је ван устава изабрала међународна заједница.

Он је навео да су све судије и тужиоци морали да при избору прођу процедуру код међународног фактора, а да су заказали управо они који су требали да одговоре да ли је то убиство или није и ко је одговоран.

Додик је додао да је дио људи из групе “Правда за Давида” кренуо у политички обрачун и умјесто да се власт окарактерише као изузетно толерантна, јер је дозволила окупљања мимо закона, одједном се говори да у Српској влада некаква репресија.

“Овдје се ја бавим политиком и политички легитимитет стичем на изборима, а не на улици. И наравно да овдје улица неће одлучивати о политици”, истакао је Додик, те напоменуо да су заједно на улици и опозиција, политичари из Сарајева, дијела међународна заједнице, отац Давор и породица која је изгубила сина, са мистификацијом коју су опозициони и други кругови направили о том случају.

Он је оцијенио да је потреба за правдом спонтано кренула, али да су то касније преузели разни мешетари, а има неких из западних структура који су звали да кажу да ће овај случај проблематизовати улазак БиХ у европске институције.

Додик је навео да га интересује шта би се десило ако би у било којој од западних земаља или САД покушао да пресијече траку на којој пише “полиција, забрањен прилаз”, а могло се видјети како се то ради у Француској.

Он је подсјетио и како се прије двије године одазвао у Тужилаштво БиХ због изјаве о Дану Републике Српске и да су сви “скочили на њега” да се одазове на позив тужилаштва, а сада ти исти причају да Давор Драгичевић то не мора да учини.

Он је рекао да за Давора има разумијевање, јер му је син страдао, али да закон не познаје емоције.

Додик сматра да многи у Србији немају појма о чему су ту ради, али су спремни да под лажним профилом бораца за правду протестују, док су у њихово вријеме била масовна убиства у Србији, па ништа нису ријешили.

Говорећи о протестима опозиције у Београду, Додик је рекао да су наводни протести изгледа постали нека врста помодарства и да вјероватно на то утиче Европа.

Додик каже да је актуелна власт предвођена Александром Вучићем затекла безнадежну ситуацију, земљу пред банкротом, а да сада они, који су је довели у ту позицију, одједном окупљају народ и нуде се као алтернатива.

“Увијек у Београду, као и у Бањалуци, можете наћи неколико хиљада људи који су незадовољни. А ти би били незадовољни гдје год живјели. Србија има демократске изборе, па ти незадовољни нека се за њих припреме”, поручио је предсједавајући Предсједништа БиХ Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана