Додик: Спомен-капела страдалим Србима у Маутхаузену светионик за пут у будућност

Srna
Додик: Спомен-капела страдалим Србима у Маутхаузену светионик за пут у будућност

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да материјално и на сваки други начин подржава изградњу Спомен-капеле на Војничком гробљу у Маутхаузену, на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила, свјестан да је то светионик који ће Србима обасјавати пут у будућности и захваљујући којем ће знати шта је било у прошлости и из тога учити како се понашати у будућности.

Додик, који ће данас у Маутхаузену присуствовати освештању ове спомен-капеле, поручио је да је Република Српска држава свих Срба, ма гдје они живјели, јер је настала на идеји славних предака који су погинули за слободу, уграђујући у душу својих насљедника ову вриједност као градивно ткиво живота сваког Србина.

"Сваки дан у којем се сјећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо", навео је Додик и додао да је данас дан када Срби доказују да као народ имају јасну свијест о томе.

Додик је написао на "Твитеру" да су преци српског народа, којем ће данас бити враћен само мали дио дуга, у оба свјетска рата одвођени у логоре и убијани само зато што су Срби.

Он је подсјетио да је Маутхаузен, један од најозлоглашенијих логора, постао страшно стратиште српског народа у Великом рату, а своје капије пакла отворио је и за десетине хиљада Срба и у Другом свјетском рату све до ослобађања од америчке војске 5. маја 1945. године.

Додик је додао да размјеру зла на овом мјесту можда најбоље описује да се овај систем концентрационих логора састојао од главног и 49 споредних логора у којима је током Другог свјетског рата страдало 12.800 Срба, те да је у оба свјетска рата на свиреп и звјерски начин у овом логору страдало око 21.000 Срба.

"Идеја о изградњи спомен-капеле посвећене нашим страдалим прецима постоји скоро 100 година, а од почетка њене реализације, 2014. године, материјално и на сваки други начин подржавам изградњу, свјестан да је она, заједно са другим споменицима нашим прецима и њиховој борби за слободу, светионик који ће нам обасјавати пут у будућности јер ћемо захваљујући свему што ова капела представља знати шта је било у прошлости и из тога учити како се понашати у будућности", навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана