Dodik: Spomen-kapela stradalim Srbima u Mauthauzenu svetionik za put u budućnost

Srna
Dodik: Spomen-kapela stradalim Srbima u Mauthauzenu svetionik za put u budućnost

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da materijalno i na svaki drugi način podržava izgradnju Spomen-kapele na Vojničkom groblju u Mauthauzenu, na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila, svjestan da je to svetionik koji će Srbima obasjavati put u budućnosti i zahvaljujući kojem će znati šta je bilo u prošlosti i iz toga učiti kako se ponašati u budućnosti.

Dodik, koji će danas u Mauthauzenu prisustvovati osveštanju ove spomen-kapele, poručio je da je Republika Srpska država svih Srba, ma gdje oni živjeli, jer je nastala na ideji slavnih predaka koji su poginuli za slobodu, ugrađujući u dušu svojih nasljednika ovu vrijednost kao gradivno tkivo života svakog Srbina.

"Svaki dan u kojem se sjećamo naših predaka je dan u kojem pokazujemo da znamo ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda idemo", naveo je Dodik i dodao da je danas dan kada Srbi dokazuju da kao narod imaju jasnu svijest o tome.

Dodik je napisao na "Tviteru" da su preci srpskog naroda, kojem će danas biti vraćen samo mali dio duga, u oba svjetska rata odvođeni u logore i ubijani samo zato što su Srbi.

On je podsjetio da je Mauthauzen, jedan od najozloglašenijih logora, postao strašno stratište srpskog naroda u Velikom ratu, a svoje kapije pakla otvorio je i za desetine hiljada Srba i u Drugom svjetskom ratu sve do oslobađanja od američke vojske 5. maja 1945. godine.

Dodik je dodao da razmjeru zla na ovom mjestu možda najbolje opisuje da se ovaj sistem koncentracionih logora sastojao od glavnog i 49 sporednih logora u kojima je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 12.800 Srba, te da je u oba svjetska rata na svirep i zvjerski način u ovom logoru stradalo oko 21.000 Srba.

"Ideja o izgradnji spomen-kapele posvećene našim stradalim precima postoji skoro 100 godina, a od početka njene realizacije, 2014. godine, materijalno i na svaki drugi način podržavam izgradnju, svjestan da je ona, zajedno sa drugim spomenicima našim precima i njihovoj borbi za slobodu, svetionik koji će nam obasjavati put u budućnosti jer ćemo zahvaljujući svemu što ova kapela predstavlja znati šta je bilo u prošlosti i iz toga učiti kako se ponašati u budućnosti", naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana