Додик: СДС, ПДП и НДП не желе самосталну РС

Љиљана Алексић
Додик: СДС, ПДП и НДП не желе самосталну РС

Бијељина - СНСД не одустаје од референдума о статусу РС, али међународне околности не иду у прилог његовог одржавања, као и недостатак унутрашњег консензуса који због издајничког става Савеза за промјене не постоји и немогуће га је са њима постићи, јер ПДП, СДС и НДП не желе самосталну Српску.

Закључено је то на дводневном савјетовању СНСД-а којем су присуствовали врх странке и њени представници у институцијама и локалним организацијама. Такође је закључено да је на сцени покушај уређења нових односа у БиХ, али да она може опстати само као дејтонска са два ентитета и три народа.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је послије дводневног скупа одржаног у Бијељини да ће идеја о одржавању референдума о статусу РС у 2018. години бити разматрана касније, уколико не буду створени екстремни услови за његово одржавање.

- Као одговорна политичка партија, цијенећи међународне околности и необезбијеђен консензус у оквиру Српске, јер је немогуће обезбиједити консензус на било ком питању са чланицама Савеза за промјене, СНСД сматра да то питање треба касније разматрати да не би направило подијељено друштво у РС о том питању. Немогуће је изградити консензус са СДС-ом који то не жели, не жели самосталност Српске, ПДП не жели самосталност Српске, НДП и Драган Чавић не желе самосталност Српске, али су и те како спремни да раде против било какве самосталности тако што би нападали идеју која долази са друге стране - рекао је Додик.

Он је истакао да је у БиХ на сцени процес фингирања, односно стварања атмосфере и политичких услова за креирање новог политичког уређења, које је започето са преварама у вези са пописом становништва.

- Ствара се привид да је БиХ већински бошњачка земља у којој је у односу на попис из 1991. године седам одсто више становништва, упркос великој причи и галами о етничком чишћењу и страдању Бошњака у прошлом рату. Са становишта интереса СНСД-а, БиХ је искључиво могућа као изворно дејтонска територија, састављена од два ентитета и три конститутивна народа и тај баланс мора да буде очуван - нагласио је Додик.

СНСД-у су, подвукао је Додик, апсолутно неприхватљиве било какве креације које су урађене у оквиру канцеларије високих представника или било којих институција на нивоу БиХ, па и оних које су везане за понашање Савеза за промјене у заједничким институцијама.

- СНСД сматра да је то издајничка политика и издајничко понашање Савеза за промјене на нивоу БиХ. БиХ као изворно дејтонска може да опстане, али су креације међународне заједнице од ње начиниле немогућу земљу и било би паметно да све буде враћено на ниво изворног Дејтона, што је програмски циљ СНСД-а - рекао је Додик.

С обзиром на то да је савјетовање било у функцији припрема општих избора, који ће бити одржани 2018. године, СНСД је закључио да је циљ побједа у трци за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ, натполовична већина у Народној скупштини РС, десет посланика у Парламенту БиХ са коалиционим партнерима, један у Парламенту ФБиХ и већина у федералном Дому народа.

Закључци

- Савјетовање је било у функцији припрема општих избора који ће бити одржани 2018. године.

- Побједа за појединачне функције предсједника РС и члана Предсједништва БиХ, апсолутна већина од 50 одсто у Народној скупштини РС и десет посланика у Парламенту БиХ са коалиционим партнерима, један посланик у Парламенту ФБиХ и већина у Дому народа ФБиХ.

- Констатовано је да је на сцени покушај уређења нових односа у БиХ уз јединствени закључак да БиХ може опстати као дејтонска са два ентитета и три народа и да је политика Савеза за промјене била издајничка.

- СНСД не одустаје од референдума, али међународне околности не иду у прилог његовог одржавања, као и недостатак унутрашњег консензуса који због издајничког става Савеза за промјене не постоји и немогуће га је са њима постићи. ПДП, СДС и НДП, односно Иванић, Чавић и Говедарица не желе самосталну РС.

- Подршка доношењу Декларације о статусу Срба у региону и формирању фонда који ће финансирати РС и Србија.

- До маја 2018. одржати састанке Извршног комитета у свакој изборној јединици, укључујући и ФБиХ, а у мају заједнички састанак оваквог типа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана