Додик: Састанак са Ханом потпуно нефункционалан, није донио никаква рјешења

Срна
Додик: Састанак са Ханом потпуно нефункционалан, није донио никаква рјешења

Источно Сарајево – Милорад Додик, предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а рекао је данас новинарима након састанка са Јоханесом Ханом, комесаром за проширење ЕУ да је састанак био депримирајући и нефункционалан и да на њему није показано ништа више осим декларативних залагања.

„Састанак је потпуно био нефункционалан и није донио никаква рјешења. Није јасно манифестована ни већина за сет закона о акцизама, ни опредјељење да се консензуом дође до упитника“, рекао је Додик. 

Додао је да се на састанку видјело да БиХ нема концентрисану власт на заједничком нивоу, да нема парламентарну већину, те да је криза власти и институција општа.

„Мада је било оних који су на састанку давали обећања о неком лаганом и брзом кретању“, казао је Додик. 

Он је истакао да треба, међутим, бити реалан, јер ствари везане за упитник које сада морају да имају политички консензус као одговор подразумијевају да се до тог консензуса дође. 

„То није могуће. Видјели смо прије двије године, када смо упозоравали на причу о попису становништва, да то није структура која је општеприхватљива. Сада се у упитнику требају истаћи подаци везано за попис“, рекао је Додик. 

Он је поручио да Република Српска не може да прихвати оно што је лажирано, односно да прихвати да то буде званично, те да тражи  разговор на то питање. 

У Упитнику, напоменуо је Додик, стоји и питање да ли је БиХ опредјељена за НАТО.

„Наша позиција је војна неутралност. Разговора о томе нема. Народна скупштина Републике Српске је донијела резолуцију и ми ћемо се у оквиру тога понашати“, рекао је Додик. 

Према његовој оцијени, олако је дата прича како ће Упитник бити готов половином мјесеца.

„То је само замајавање европске јавности, а прије свега комесара Хана. Мислим да је он то добро схватио“, истиче Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана