Додик: Разочаравајуће је да неки у Српској опструишу референдум

Срна
Додик: Разочаравајуће је да неки у Српској опструишу референдум

Козарска Дубица - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да међународна заједница по сваку цијену, чак и пријетњама, покушава да спријечи референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, те оцијенио да су неки у Републици Српској у функцији тих захтјева и жеља, што је разочаравајуће.

Додик је рекао да ће референдум у Републици Српској бити одржан када буду отклоњене све процедуралне сметње и поновио да је разочаравајуће што неки у Српској покушавају да га опструишу.

"Видим да су ови који оспоравају референдум сувише нервозни, а посебно ови у Републици Српској. Ми ћемо изаћи на референдум оног тренутка када отклонимо све процедуралне сметње које на сваком кораку покушавају да подметну", изјавио је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Он је оцијенио да је могућност да члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић уложи апелацију Уставном суду због одржавања референдума у Републици Српској "могућа прича".

"Види се на које све начине је спреман Бакир Изетбеговић да онемогући тај референдум и ако томе додате ове наше, под наводницима, из Републике Српске који упорно оспоравају референдум придајући му неки други значај, онда можете да будете разочарани њиховим нивоом разумијевања", рекао је Додик.

Он је нагласио да је познато да Бакир Изетбеговић као члан Предсједништва БиХ може да покрене иницијативу код Уставног суда, који може да донесе привремену мјеру и забрани референдум, а може да о томе одлучује и у редовном процесу.

"Ако Уставни суд БиХ донесе одлуку да је то у супротности са уставом или забрани референдум, ми ћемо опет инсистирати на тој чињеници и борићемо се свим политичким и правним средствима да то спроведемо", рекао је Додик.

Додик је искључио могућност одржавања нове посебне сједнице Народе скупштине Републике Српске на којој би било формулисано другачије референдумско питање.

"Ми не одустајемо од ове приче. Апсолутно је јасно зашто је постављено овакво питање, и то питање је наравно јасно свима другима, осим некима из
Републике Српске", истакао је Додик.

Он је навео да СНСД не доноси одлуке из страха, како тврде у Савезу за промјене.

"Ничега се не бојим. Овдје је ријеч о одговорности, не о страху. Неодговорна је она власт која дозволи да прође споразум Исламске вјерске заједнице и БиХ, на начин да направе талибанску државу од БиХ. То је неодговорно", рекао је Додик.

Он је рекао да је одговорност када се залажете да вјерници исламске вјероисповјести имају иста права као и друге заједнице.

"Ако подржите оно што је СДС усвојио на Савјету министара у виду нацрта који треба да буде усвојен у парламенту, морам рећи да имам страх...", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана