Додик прегласан на сједници Предсједништва, Комшића позвао да поднесе оставку

Ж.Д.
Додик прегласан на сједници Предсједништва, Комшића позвао да поднесе оставку

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик саопштио је након данашње сједнице Предсједништва да је прегласан по свим тачкама дневног реда те је позвао предсједавајућег и хрватског члана Жељка Комшића, да поднесе оставку зато што је изманипулисао јавност у вези са именовањем страног судије Уставног суда БиХ.

На данашњој сједници Предсједништва БиХ  Додик је отворио питање одговорности Комшића за прећуткивање именовања новог страног судије Уставног суда БиХ и важне преписке са предсједником Европског суда за људска права.

Комшић је прећутао да је у новембру добио писмо од предсједника Европског суда за људска права, Линоса-Александра Сицилијаноса, у којем се тражи мишљење Предсједништва о именовању страног судије у Уставни суд БиХ. У Кабинету српског члана Предсједништва су тек у јануару сазнали за именовање Ангелике Нусбергер за судију Уставног суда БиХ, али не од Комшића.

Како није било никаквог приговора од стране Предсједништва, предсједник Европског суда за људска права обавјестио је 29. јануара предсједника Уставног суда БиХ Златка Кнежевића да је именовао њемачког судију Ангелику Нусбергер.

- Комшић је прекршио  одредбе Устава. Морао се консултовати са друга два члана Предсједништва БиХ. Свјесно је обмануо представника Европског суда за људска права. Мој циљ је да се утврди одговорност. Ако има имало морала нека поднесе оставку - нагласио је Додик на конференцији за новинаре.

Додао је да ће се Комшић, ако мисли да може кршити Устав, онда морати суочити са онима који ће га бранити.

- Мој приједлог, који је био образложен и достављен подразумијева чињеницу да је Комшић, као предсједавајући, прекршио члан 5.3. и 6.1а. Устава БиХ и Пословник о раду Предсједништва, да је свјесно, нечињењем, прекршио одредбе Устава које се односе на надлежности Предсједништва и обавезу консултација предсједника Европског суда за људска права са Предсједништвом БиХ – појаснио је Додик.

Он је додао да је Комшић, свјесним прикривањем да је добио поменути допис, те достављањем одговора и преузимањем обавезе да ће се консултовати са друга два члана Предсједништва, а што није учинио, свјесно обмануо предсједника Европског суда за људска права, који је након тога извршио именовање.

Додик је рекао да је његов циљ да се утврди одговорност, оцијенивши да би Комшић, ако има моралног дигнитета и уколико му је стало до земље коју "тако жучно заступа", требало да поднесе оставку.
- Мој циљ је да се утврди одговорност у овој земљи. Ако имате два члана Предсједништва, можете да прегласате трећег члана и трећи конститутивни народ, можете да прекршите Устав, обманете предсједника Европског суда за људска права и да се никаква одговорност не утврђује - упозорио је Додик.

Он је најавио да ће са, како ја навео, другим факторима у БиХ разговарати на који начин ће ово питање проблематизовати код надлежних институција.

- Не треба очекивати да надлежне институције у БиХ, које су увијек штитиле сарајевске политичке представнике, било шта учине. Али ако неко мисли да може да настави са кршењем Устава, мораће се суочити са нашим поступањем у погледу заштите уставног поретка у БиХ, онако како то пише у њему - поручио је Додик.

Истакао је да је сједница Предсједништва брзо завршена, јер је он, с обзиром на закључке Народне скупштине Републике Српске гласао против дневног реда сједнице.

Додао је да је гласао против записника, дневног реда и свих предложених тачака, али да је на свему томе прегласан.

- Ако се технички организујемо, сутра или прексутра ћемо предати у Представнички дом Приједлог закона о престанку мандата страних судија и постављању домаћих судија у Уставни суд БиХ - изјавио је Додик.

Додик је позвао на дијалог.

- Ако мислите да је проблем Милорад Додик, изволите! Међутим, овдје се дигао народ, као и званичне институције Републике Српске. Позивам на дијалог, да се расправља о нашем приједлогу који ће ускоро доћи. Једино код нас нема страха. Радим легитимно и у складу са Уставом свој посао. Ништа нисам другачије учинио. Није онако како Бакир поручује: "Ето, Срби са стола узму оно што им одговара, а оно што им није по укусу оставе". Није тачно, и то је још једна подвала Бакира Изетбеговића - категоричан је Додик.

Говорећи о свом поступању на сједници Предсједништва, Додик је рекао да је поступио у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске о обавези да представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ не учествују у доношењу било какве одлуке у било ком органу.

- Гласао сам против дневног реда, против записника и свих предложених тачака дневног реда - напоменуо је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана