Додик: Предвиђено да дионица Бијељина-Рача буде у функцији за двије и по до три године

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас на локацији припремних радова на изградњи дионице ауто-пута Бијељина-Рача да је почетак радова добра вијест за све и да је предвиђено да ова дионица од 20 километара буде у функцији за двије и по до три године.

"Ово је добар дан за читаву Републику Српску, а посебно за овај крај", рекао је Додик који је мјесто радова на путу "Ивице" према Обарској посјетио са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Ћорићем, министром комуникација и транспорта у Савјету министара Војином Митровићем и вршиоцем дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Слободаном Станаревићем.

Додик је рекао да ће у наредних мјесец до два доћи са предсједником Србије Александром Вучићем да званично отворе радове.

Према његовим ријечима, ови радови финансирају се средствима Владе Републике Српске и оним што ће дати Влада Србије.

"Вјерујем да ћемо са турским партнерима наћи начин да наставимо даље према Брчком и да ћемо да ријешимо проблеме проласка трасе кроз дистрикт Брчко, која је кључна за интегрални путни правац", нагласио је Додик.

Он је навео да је предвиђено да за 36 мјесеци ових 20 километара пута буде спојено на мост преко Саве који ће бити изграђен, као и на трасу од моста до Кузмина и петљу која ће овдје бити изграђена.

Према његовим ријечима, петља ће много значити за укључивање Бијељине не само што се тиче путних комуникација, него и да се изгради нова индустријска зона и много чега другог.

Он је изразио захвалност свима који су учествовали у овом послу, те напоменуо да је Влада Српске учинила све да овај пројекат функционише, да је расписан тендер на нивоу предузећа "Аутопутеви Српске" на којем је побиједио "Интеграл инжењеринг", који је поуздан извођач, који је радио, између осталог, мост у Градишци, ауто-пут Бањалука-Добој.

Додик је истакао да је ово историјски дан за све људе на овом подручју, а о томе свједоче људи у мјестима кроз која пролази ауто-пут.

"Лошим, похабаним путевима људи једва чекају да оду, а ауто-путевима људи долазе. Ово ће бити снажна комуникацијска веза овог краја Републике Српске са Српском у цјелини и са европским правцима, одавде ће бити лакше пласирати робу, биће олакшан живот људи", рекао је Додик.

Додик је нагласио да никада ауто-пут није само комуникација за саобраћај, већ много више, а да у овом случају ауто-пут од Бањалуке-Добоја-Модриче-Бијељине и даље према Рачи и Србији има посебан значај.

"Први пут ће на овај комуникацијски начин бити повезано срце Републике Српске, Бањалука и Бијељина, са Србијом и створиће се могућност за изградњу даљих путних праваца према Зворнику и Требињу, према нашим плановима. То ће утицати на итеграцију не само саобраћаја него и нашег националног бића", истакао је Додик.

Говорећи о ауто-путу Сарајево-Београд, Додик је рекао да ће у Сарајеву 18. августа, када би требао да дође турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, пренијети турском предсједнику да Српска има озбиљну намјеру да се то направи без обзира на застој на другој страни.

Он је је напоменуо да ће наредну седмицу-двије почети радови на изградњи дионице од Вукосавља до Брчког, а око 20. августа радови на ауто-путу Бањалука-Приједор. "То су све ствари на којима се годинама радило, све је веома сложено и захтјевно", додао је он.

Додик је нагласио да Република Српска има циљ да повеже Бијељину и Бањалуку ауто-путем према Београду, да што прије почну радови на путу Вишеград-Источно Сарајево, а касније да се од Бијељине према Зворнику изгради брза цеста и да се види на који начин се даље повезати са Херцеговином.

"Сигурно ће се од Вишеграда ићи према Рудом и спустити се на Фочу па према Гацку, Билећи, Требињу, та траса се тренутно изучава и она ће бити сљедећи мегакомуникацијски пројекат", навео је Додик.

Република Српска ће, како је рекао, у наредних десетак дана отворити трасу од шест километара ауто-пута обилазнице око Добоја на Коридору "Пет це", која је већ завршена и ових дана биће обављена церемонија пуштања у саобраћај.

Према његовим ријечима, то говори о томе да је Српска динамична, гради инфраструктуру и многе друге пројекте, као што је нова болница Требиње, чија ће изградња почети крајем августа, ради се на енергетским пројектима "Бук Бијела", који у Сарајеву покушавају да спријече, као и пројекат око аеродрома у Требињу.

Додик је нагласио да се у развој Српске улаже огроман новац.

"Српска данас добро стоји, имамо стабилне институтције, имамо проблем са економијом, што је на глобалном нивоу, али ти проблеми се рјешавају на овакав начин, отварањем великих радова који ће окупити велике компаније и локалне извођаче и даваоце услуга који могу да се укључе у овакав посао", навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана