Додик: Поносан сам на чињеницу да је комбинат Алумина сачуван

Срна
Додик: Поносан сам на чињеницу да је комбинат Алумина сачуван

Зворник - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Зворнику да је поносан због чињенице да је сачувана компанија "Алумина" са 1.500 запослених и са више од 300 милиона КМ прихода на годишњем нивоу.


Додик је након разговора са предсједником Управног одбора "Алумине" Милорадом Мотиком и представницима Синдиката ове фирме рекао да ова фабрика има перспективу, али и оптерећење због вођења стечајног поступка.

Он је истакао да је Република Српска утврдила јасну политику везану за овај комбинат 2013. године када је буквално изузета од некоректних литванских власника.

"Знали смо да је ово озбиљан проблем и одлучили смо да преузмемо управљање овом компанијом", рекао је Додик.

Додик је рекао да је политика Републике Српске у компанији "Алумина" да се сачувају радна мјеста, да се ради и привређује, да се заврши стечајни поступак и обезбиједи доминантно учешће Републике Српске у структури власништва ове компаније.

Предсједник Српске је нагласио да након тога треба створити услове за нормално пословање и односе са банкама и другим финансијским организацијама, те ући у развојни програм и доносити одлуке о евентуалним интервенцијама у власничку структуру.

"Процес који се води код судова је изван било какве могућности, изван су сваке могућности да држава управља њима, јер су судови независни, али исто тако и шпекулативни, као што смо видјели на овом случају", рекао је Додик.

Истичући да треба тражити више реда у судству, Додик је рекао да постоје различите одлуке судова које су у прошлости донесене, међу којима су оне које говоре да су неоправдана потраживања које Укио банка и Литванци имају и да нису прихваћена ни од стечајног управника, ни од Окружног привредног суда Бијељина, а ни Вишег привредног суда у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана