Додик: Оваква БиХ не може живјети

Срна
Додик: Оваква БиХ не може живјети
Додик: Оваква БиХ не може живјети

Београд - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да концепт БиХ није прилагођен реалности и да БиХ не може живјети овако како ју је неко замислио, него да о томе коначно треба питати људе који у њој живе.

Додик је рекао да је за тренутну ситуацију у БиХ у суштини највећи кривац међународни фактор, који је креирао мировно рјешење, те нагласио да је, када је рат завршен требало поштовати вољу народа, а не правити експерименте.

“У БиХ је направљен експеримент. Ако постоје кривци за ово стање, онда су то они који су мислили да могу да сруше жвеликуж Југославију, а да на простору БиХ потом направе жмалуж Југославију”, рекао је Додик за “Данас”.

Он је истакао да је чињеница да БиХ мало ко разумије, осим народа који тамо живе, а управо због тога их многи квалификују на различите негативне начине.

“То је проблем који ми вучемо 20 година, међусобно се трвећи, жубачени у њихове лабораторије за вјежбањеж, гдје нестручне дипломате из иностранства долазе и вјежбају на нама, а онда оду након три године. То је концепт који није прилагођен реалности. Странци не хају за наше приједлоге, мисле да смо ми мање вриједни и да за нас вриједи само батина. БиХ овако како ју је неко замислио не може да живи”, напоменуо је Додик.

Поводом тврдњи члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да власти у Србији прећутно или директно подржавају “сребренички геноцид”, Додик је истакао да се Комшић и слични стално “залијећу” на Србију, јер је, за разлику од БиХ, најзначајнија држава на овим просторима.

“Србија је несумњиво најзначајнија и највећа држава на овим просторима и, као што се и показало у посљедњим годинама, збиља је гарант стабилности цијелог региона. БиХ је ту успутна прича и зато се Комшић и слични стално жзалијећу на Србијуж”, рекао је Додик.

Он је констатовао да се Комшић стално нешто љути и са нечим не слаже, али тиме не доприноси ничему.

“Комшић тврди да Србија, тобоже, ремети ситуацију када је ријеч и о БиХ, али није рекао да није ријешен покушај убиства предсједника Александра Вучића у Поточарима од прије неколико година”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је у вези са тим случајем Полиција Републике Српске идентификовала сва лица која су у томе учествовала, али, како каже, очигледно, у Сарајеву нешто скривају.

“Налазе и све што је откривено у Републици Српској преузели су у Сарајеву да би даље наставили истраге, а суштини се десило да су они то само заташкали”, навео је Додик.

Он је рекао да, уз сво поштовање за комеморацију жртвама, Сребреницу не треба посматрати на начин на који то желе Бошњаци, који имају проблем са сталним наметањем те теме.

“Цијели проблем Сребренице је у неједнаком третману жртава. Желећи да будем објективан и тачан тражио сам имена људи страдалих на простору Сребренице и Братунца током рата. Списак од 3.500 људи /Срба/ није измишљена прича”, навео је Додик.

Он је рекао да је ријеч о томе да је страдање Бошњака било концентрисано на неколико дана или двије седмице, а Срби су у континуитету страдали од 1992. до 1995.

“И даље позивам на формирање међународне комисије, са највећим свјетским експертима, да они утврде шта је било током те три године и сад јавно изјављујем да ћу стати иза мишљења те комисије. То што су у Хагу пресуђивали појединцима је нешто друго. Уосталом, стално нам говоре ови са Запада да не може бити опште кривице, већ индивидуалне”, наглашава Додик.

Говорећи о прошлонедјељном самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи, Додик је навео да је све било “стављено на сто” - указано на отворена питања, попут проблема Косова и Метохије, европских интеграција, при чему неке земље имају проблеме у вези са инфраструктуром, друге око граница.

Имајући у виду да је ријеч о иницијативи која постоји 23 године, Додик је истакао да је ово била прилика да се разговара о томе на највишем могућем нивоу, али је напоменуо да није сасвим сигуран да ли ће закључци са скупа бити спроведени, јер су све то питања која постоје већ годинама.

“Био је ту и захтев предсједника Албаније да се призна Косово, али сам јасно рекао да БиХ неће признати Косово, већ да ми само можемо да прихватимо евентуални договор Београда и Приштине. Било је важно присуство Ердогана, да би се оснажили пројекти у вези са изградњом пута Београд-Сарајево, од чега 150 километара пролази кроз Републику Српску”, рекао је Додик.

Код међународних лидера већа доза реализма у политичком расуђивању

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је код међународних лидера у сусретима које је имао у протеклих неколико мјесеци видио већу дозу реализма, а не идеализма у политичком расуђивању.

Поводом састанака са римокатоличким поглаваром папом Фрањом, предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, мађарским премијером Виктором Орбаном и другима, Додик је објаснио да такви разговори увијек релаксирају ситуацију.

“Постоје питања која се наметну у јавном дискурсу и о којима онда можете да разговарате на састанцима. Било ми је изнова занимљиво разговарати са свим тим саговорницима. Видим да постоји већа доза реализма, а не идеализма у политичком расуђивању. Код папе то можете нарочито да видите”, рекао је Додик за београдски лист “Данас”.

Он је истакао да је Орбан прототип успјешног вође једног друштва, које је прије петнаестак година било у тежој економској ситуацији него Грчка, а који је успио да својим мјерама Мађарску уздигне до земље са растућом економијом, просперитетом и будућношћу.

“То што се Орбан некоме у Европи не свиђа не мора да значи да ми морамо да се повинујемо таквим ставовима”, указао је Додик.

Он је истакао да је Ердоган далеко прагматичнији него што изгледа у медијима.

“Наши разговори нису ишли у смјеру политичких рјешења на Балкану, ту се разликујемо, али смо разговарали о практичним стварима, попут изградње ауто-пута. Ми се морамо оријентисати на економију. Наравно, ја и даље не мислим да је Турска изгубила симпатије према муслиманима и да је одједном постала космополитска, али Турска је важна држава, нарочито са економског становишта и Ердоган је у том смислу велики лидер”, рекао је Додик.

Поводом недавних изјава бившег британског дипломате Тимотија Леса и бившег замјеника шефа ЦИА за Балкан Стивена Мејера, који не искључују могућност прекрајања граница на Балкану, укључујући уједињење Србије и Републике Српске, Додик је указао да је дуго у политици и да среће много људи који су страни намјештеници у БиХ, додајући да многи причају готово идентичну причу као Лес и Мејер, “једино што, за разлику од њих, неће то јавно да кажу”.

Додик је навео да га је скоро у западној Европи један дипломата који неће јавно да се експонира питао: “Докле ће ово моћи овако?”.

“Сви су они свјесни ситуације кад оду у пензију, а док су намјештеници причају о нечему што су њихове владе замислиле да тако треба да буде, без обзира на реалност”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Чарлс Крафорд, који је био амбасадор и у Сарајеву и Београду и могао је да упозна и односе између Бањалуке и Сарајева и између Београда и Приштине, а био је веома агилан британски дипломата, када је отишао у пензију, на једном скупу у Будимпешти прије неколико година рекао да је међународна заједница неправедна.

“Као примјер је навео чињеницу да на Косову живе два народа која су сукобљена, силују жене једни другима и не подносе се - Срби и Албанци, а међународна заједница каже жпошто је тако, раздвојите сеж и да државу Албанцима, док у БиХ влада слична ситуација између различитих народа - ратују, убијају се, силују жене једни другима, а међународна заједница каже жћутите и будите заједнож. Дакле, то су ти двоструки аршини”, рекао је Додик.

Позваћу Србе да гласају за Трампа

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће позвати Србе у Америци да на сљедећим изборима гласају за актуелног предсједника Доналда Трампа.

Додик је рекао да у континуитету подржава Трампа и да сматра да је Трамп реалан, рационалан политичар и велики лидер који је Америци вратио економску стабилност и који има највећи раст популарности у САД.

“Без обзира што трпим посљедице због подршке њему и што ми је америчка администрација, са којом и он сам има проблеме, увела санкције, мислим да је добро да он поново побиједи на изборима. Кад дође вријеме послаћу поруку свим Србима који имају право гласа у Америци и којима је важно шта ја кажем, да гласају за Трампа”, изјавио је Додик за београдски лист “Данас”.

На питање да прокоментарише значај сусрета попут оног који је имала предсједник Српске Жељка Цвијановић недавно са званичницом САД Лором Купер, Додик је рекао да је несумњиво важно да се представници Републике Српске срећу са важним људима америчке администрације и да могу да изнесу своје ставове.

Он је истакао да то само говори о новом приступу према којем нови чланови америчке администрације покушавају да што више слушају, умјесто да не слушајући никога и намећу своја рјешења, како је то чинила стара администрација.

“Зато ме радују такви састанци и подржавам их”, истакао је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана