Додик: Оставка Харадинаја - фарса с циљем притиска на Србију

Срна
Додик: Оставка Харадинаја - фарса с циљем притиска на Србију

Београд - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, да му оставка премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја личи на све досадашње фарсе које је најчешће правила међународна заједница, а с циљем додатног притиска на Србију.

“Рекао сам да ми то личи на све досадашње фарсе које су најчешће правили међународна заједница и поједини у БиХ из муслиманског и хрватског народа и да ово највише иде ка томе да се Харадинају још једном опере биографија како би он као несумњиви политички фактор могао поново да се врати у политички живот Косова”, рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да је Вучићу пренио да Срби не смију бити наивни у вези са овим питањем.

“Потпуно сам увјерен да ту постоји конекција и сарадња међународног фактора или некога ко води цијели тај пројекат у вези са Косовом и самим Харадинајем. Ово изгледа веома фарсично када каже да он иде тамо као име, а не иде као држава”, додао је Додик.

Он је нагласио да цијела та прича у вези са влашћу у Приштини несумњиво има терористички предзнак.

“И чињеница да Харадинају није пресуђено у Хашком трибуналу, а да се сада зове на нешто слично што би требало да буде раније већ пресуђено у Хашком трибуналу мене наводи да је то прича о фарси која би само требало да буде основа за додатни притисак на Србију и предсједника Александра Вучића”, нагласио је Додик.

Додик каже да је Вучићу рекао да је неопхподно да заједно посвете више пажње, јер то цијели народ очекује, поготову у Републици Српској.

“Цијело ово рјешење се поставља као свесрпско питање и у том погледу не може да буде рјешења за један народ који има сва права на штету државе Србије, а да један дио народа какав је у Републици Српској мора да ћути и трпи тортуру међународног фактора који је намијенио улогу живота у држави у којој не може да функционише”, навео је Додик.

Он је рекао да таксе треба укинути, али да то не значи да је то дефинитивно и рјешење.

“Тек се настављају разговори и зато мислим да око предсједника Вучића и његове преговарачке позиције треба да се окупе сви политички, национални и државни фактори у Србији и да подстакну његову снагу у томе. Очито је да ће сада међународна заједница по оном устаљеном оквиру рећи - ево имамо операцију са њима, они више нису ту, морате и ви нешто да учините. Знамо да је предсједник Вучић тврд преговарач и да никаквих уступака науштрб државних и националних интереса за Србе неће бити”, нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да треба тежити консензусу и компромису, али да он мора бити општеприхватљив.

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај поднио је данас оставку на сједници привремене владе и рекао да је из Хага добио позив за саслушање у својству осумњиченог.

Харадинај, бивши вођа терористичке организације ОВК, био је на челу владе самопроглашеног Косова од септембра 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана