Додик најавио изградњу приступне петље за становнике Требаве

Срна
Додик најавио изградњу приступне петље за становнике Требаве

Добој - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у добојском насељу Товира да ће бити изграђена петља која ће мјештанима требавског краја омогућити приступ ауто-путу на Коридору “Пет це”.

“Требамо да уложимо напоре да комуникацијски отворимо овај крај, а не да ауто-пут буде мјесто које ће га затворити”, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да су претходних дана тражили одређена рјешења са јавним предузећем “Аутопутеви”.

“Колико се ја разумијем, овдје се тражи директно прикопчавање на ауто-пут, односно петља и то ће и бити урађено”, рекао је Додик након скупа на којем је директор предузећа “Аутопутеви” Републике Српске Душан Топић локалном становништву презентовао могућности за изградњу петље на том дијелу ауто-пута на Коридору “Пет це”.

Топић је истакао да ће у техничком дијелу бити понуђено неколико варијанти за изградњу прикључка који ће бити на дијелу трасе овог коридора и у трећој фази изградње, те да има довољно времена да се изабере најприхватљивија варијанта.

Он је појаснио да прикључак неће бити изграђен у првој фази ауто-пута на дионици Товира-Костајница, а која почиње овог прољећа.

“Друга фаза је од Костајнице до Путниковог брда. Ми ћемо настојати до ове године да затворима финансијску конструкцију како би се евентуално наредне године кренуло са радовима, а до тада ћемо извршити то допројектовање”, рекао је Топић.

Он је појаснио да ће трећа и четврта фаза, Товир-Подновље и Подновље- Вукосавље ићи истовремено, и да су у току преговори за његово финансирање, а у оптицају су Европска инвестициона банка која нуди најприхватљивије услове кредитирања, уз грант средства до 20 одсто, те једна кинеска компанија.

Топић је истакао да би финансијска конструкција за изградњу додатне петље била скупља у односу на досадашње које су износиле око 3.000.000 КМ.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио је Додику за подршку да требавски крај са 14 села и око 14.000 мјештана добије прикључак на ауто-пут.

Представник Удружења пољопривредника Требава Душко Паравац појаснио је да ће се изградњом петље изузети пољопривредна површина од око 1.200 хектара, те да пратеће мјере током изградње ауто-пута и повећањем приноса неће бити нарушен крајњи биланс у приносу житарица.

Мјештани насеља која ће бити обухваћена трасом на којој ће петља бити изграђена очекују економске бенефите и могућност за привредни развој које ће пратити индустријске зоне.

Додик је током данашње посјете обишао и локалну цркву у добојском насељу Товира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана