Додик: Идуће седмице одговор СДС-а

Срна
Додик: Идуће седмице одговор СДС-а

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће СДС почетком идуће седмице дати јасан одговор о учешћу у Савјету министара БиХ. "СДС у Републици Српској преферира опозиционо дјеловање, али је исказана спремност да се ради на заједничким питањима од интереса за Републику Српску на нивоу БиХ", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци након састанка делегација СНСД-а и СДС-а о учешћу СДС-а у Савјету министара БиХ.

Додик је рекао да је на састанку било ријечи о Изборном закону БиХ, о ПДВ-у и о Уставу БиХ.

"Потврђен је раније донесен став СНСД-а, СДС-а, ПДП-а и свих других политичких странака да су уставне промјене могуће само као одговор којим би била спроведена судска одлука у предмету жСејдић-Финциж. Рехабилитовали смо наш став да се Република Српска не одриче непосредног избора члана Предсједништва БиХ и да се бира један из Републике Српске", истакао је Додик.

Додик је рекао да ће се у Републици Српској покушати креирати нека рјешења у вези Изборног закона БиХ.

Он је додао да је навео да је на састанку било ријечи и о јавном сервису Републике Српске и да се остало у оквиру ранијег договора да се касније формира парламентарна комисија која би вршила надзор јавних сервиса, али и других дигиталних емитера, јер процес дигитализације тражи јасно позиционирање државних органа у том погледу.

Додик је рекао да је договорено да у наредном периоду руководства СНСД-а и СДС-а разговарају о различитом темама.

"СНСД и СДС су једне од кључних странака у политичком животу Републике Српске и БиХ. Вјерујем да можемо својом сарадњом допринијети додатној стабилизацији и јачању Републике Српске", истакао је Додик.

Он је навео да се СДС-а залаже за усвајање закона о испитивању поријеклу имовине, док је став СНСД-а да тако нешто није потребно јер постоје државни органи који треба тим да се баве.

"СНСД је спреман да води дебату о томе. Нисмо за никакву хајку, већ да треба направити друштвено одговорна и корисна рјешења која ће разријешити и политички различита мишљења на ту тему", каже лидер СНСД-а.

Додик је закључио да српска национална репрезентација на нивоу БиХ мора да буде јака, подсјетивши да СДС има два посланика у Представничком дому и једног у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је новинарима да ће органи СДС-а идуће седмице дати коначан одговор о учешћу ове странке у Савјету министара БиХ.

Говедарица је потврдио да му је Додик понудио једно министарско мјесто у Савјету министара БиХ, али да он не жели да се бави персоналним рјешењима, већ ће о томе одлуку донијети органи СДС-а.

"СДС жели да буде партнер са СНСД-ом, али на равноправној основи, не улазећи у то да ли ћемо бити саставни дио власти или не. О свему томе ће се органи СДС-а врло брзо изјаснити и донијети коначан став", истакао је Говедарица.

Он је рекао да је важно да нису у питању политички трикови, већ да је ријеч о српском јединству, јер ако га нема онда се улази у домен једноумља које није потребно ниједној политичкој организацији у Републици Српској.

Говедарица је нагласио да СДС, без обзира на то да ли ће бити дио власти на нивоу БиХ, бранити уставни поредак, територијални интегритет и цјеловитост Републике Српске на бази Устава Републике и Дејтонског мировног споразума.

Он је рекао да СДС није прихватио повећање акциза на гориво јер тако нешто нису ни обећали бирачима 2014. године, истичући да је СДС за приступ пореских растерећења и није за повећање ПДВ-а.

"Разговарали смо о РТРС-у. Овдје постоји јавни сервис и комерцијалне ТВ куће које су дефинисане својим разликама. Нама је циљ да РТРС буде институција која ће показати да је телевизија свих грађана Републике Српске", истакао је Говедарица.

Он је рекао да ће СДС поново у парламентарну процедуру упутити приједлог закона о испитивању поријекла имовине да би се покушало доћи до заједничког рјешења тог питања.

Говедарица је рекао да СДС и СНСД немају различите ставове по питању НАТО-а, истичући да нема тог пута и да је Додик захвалио СДС-у за тај приступ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана