Додик: Српска повлачи сагласност за ВСТС, УИО и Закон о одбрани БиХ

Г.С.
Додик: Српска повлачи сагласност за ВСТС, УИО и Закон о одбрани БиХ

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Република Српска у посљедњих седам до десет дана формирала експертске екипе, које се баве питањима одбране, права, финансија, новог устава Српске, те начином на који одговорити на бесправно наметнуте одлуке и законе високог представника.

Додик је након сједнице Извршног комитета СНСД-а истакао да има 140 таквих одлука у којима је високи представник бесправно, вануставно и вандејтонски преносио надлежности, а да на то није имао право.

"Бесправно и вануставно је водио Вијеће народа у Републици Српској, на што није имао право", рекао је Додик новинарима након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Додик је нагласио да ће Народна скупштина Српске повући сагласност коју је дала за формирање Оружаних снага БиХ, Високог судског и тужилачког савјета, те индиректних пореза.

"Ставићемо да су ништавни и да нису на снази. Народна скупштина ће донијети прописе и закључке који су везани за то како регулисати те правне вакуме. Ништа нећемо радити изван Устава БиХ, нити доводимо у питање територијални интегритет БиХ", поручио је Додик.

Додик је истакао да се у питање доводи и одбацује неправно насиље Уставног суда БиХ и високог представника.

"Народна скупштина Српске и ми политичари у Српској тиме се бавимо већ дуго времена, те је парламент Српске од 2016. године редовно на разматрању имао антиуставно понашање високог представника и донио је 2019. акциони план за враћање насилно одузетих надлежности", рекао је Додик.

Он је напоменуо да то није случајно рађено, иако је приговоре стално подносила опозиција, која је упорно избјегавала да разговара о важним темама.

"То је један континуиран систем у којем међународна заједница није хтјела ни да чује наше приговоре. Након одлуке Уставног суда у вези Закона о шумама, која је антиуставна и антидејтонска, упућује се да се одлучује и мијења суштина Дејтонског споразума и ми не смијемо то да трпимо", рекао је Додик.

Он је поновио да према Дејтонском споразуму, све оно што изричито није дато БиХ припада ентитетима, те да ни у Устав ни у Дејтонском споразуму не пише да је БиХ надлежна за шуме.

"Република Српска нема другог начина да очува свој субјективитет, територију и правну имовину, јер атаци на то трају већ дужи низ година", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Уставни суд Бих блефира, као што блефира и Кристијан Шмит да је он високи представник и да он нешто може.

"Народна скупштина је на прошлој сједници одбацила такву личност и рекла да не постоји високи представник, те све што би он покушао овде да уради биће одбачено од Републике Српске и та одлука биће брањена ингеренцијама које ми имамо", истакао је Додик.

Предсједник СНСД-а каже да нема право да препусти неодговорним и мрзитељима Републике Српске да је, наводно, бавећи се правом уруше до краја, исисају сав ваздух, оставе у стању смрти.

Он је позвао посланике Народне скупштине, као и представнике опозиције да се окупе и да заједно раде на проналажењу начина како одговорити на бесправно наметнуте одлуке и законе високог представника.

Додик је навео да је политичку подршку томе дао Извршни комитет СНСД-а, те да је Предсједништво странке заказало сједницу у уторак, 12. октобра, док ће сједница Главног одбора бити између 20. и 25. октобра.

"СНСД ће истрајати на томе да се бави капиталним политичким питањима, једнако као што се бави и економијом, која је кључна, јер тиме подржавамо рад Владе и надлежних институција", рекао је Додик.

Он је истакао да ребаланс буџета најбоља манифестација успјешности економске политике, те да је чињеница да су за 220 милиона КМ приходи већи од планираних, као и да су прикупљени на бази појачаних привредних активности и на бази опредјељења Владе да сачува радна мјеста.

Говорећи о одласку у Београд поводом обиљежавања 60 година Покрета несврстаних земаља, Додик је рекао да тамо не иде као представник БиХ, него као српски члан Предсједништва БиХ.

"Изнијећу ставове нашег народа, наше Републике, те нећу никога вријеђати", рекао је Додик.

Он је напоменуо да се Жељко Комшић већ неколико пута на одређеним догађајима представљао као представник БиХ, иако о томе није било сагласности сва три члана Предсједништва.

"Разлика је у томе што се ја не представљам тако. Свакоме ћу тамо рећи да сам у својству члана и да имам на то право. То су нијансе које многи људи у БиХ не разумију", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана