Додик добио спор против 60 минута

Горан Маунага
Додик добио спор против 60 минута

БAЊAЛУКA - Основни суд у Бањалуци пресудио је у корист предсједника Републике Српске Милорада Додика на основу три тужбе које је поднио против Федералне телевизије и уредника и новинара политичког магазина "60 минута" Бакира Хаџиомеровића, Слободана Васковића и Дамира Калетовића.

Суд је туженима наложио да Додику надокнаде штету због клевете и за претрпљени душевни бол због повреде угледа у емисији "60 минута" емитованој на овој телевизији.

- Усваја се тужбени захтјев и налаже туженим Радио-телевизији ФБиХ, Хаџиомеровићу и Васковићу да Додику солидарно исплате накнаду нематеријалне штете за претрпљени душевни бол због повреде угледа - клевете, објављивањем, вођењем и давањем изјава у емисији "60 минута" од 14. јануара 2008. године у износу од 5.000 КМ са законском затезном каматом од доношења пресуде до исплате - наводи се у пресуди у коју је Срна имала увид.

Основни суд у Бањалуци усвојио је тужбени захтјев и наложио туженим Федералној телевизији, Хаџиомеровићу и Калетовићу да Додику солидарно исплате накнаду нематеријалне штете за претрпљени душевни бол и због повреде угледа - клевете, објављивањем, вођењем и давањем изјава у емисији "60 минута" од 28. јануара 2008. године у износу од 5.000 КМ са законском затезном каматом од доношења пресуде до исплате.

У пресуди се наводи да је усвојен тужбени захтјев и наложено РТВ ФБиХ, Хаџиомеровићу и Васковићу да Додику солидарно исплате накнаду нематеријалне штете и за претрпљени душевни бол због повреде угледа - клевете, објављивањем, вођењем и давањем изјава у емисији "60 минута" дана 25. фебруара 2008. године у износу од 5.000 КМ са законском затезном каматом од доношења пресуде до исплате.

Суд је наложио туженим да предсједнику РС солидарно надокнаде трошкове парничног поступка у вриједности од 3.300 марака.

У образложењу пресуде, између осталог, се наводи да се може поуздано закључити да су објављене информације путем телевизије као медија који је доступан масовној јавности тешко повриједиле Додиков углед у средини у којој живи, гдје он ужива углед у јавности потврђен повјерењем бирача.

- Због тога су тужбени захтјеви постављени у овим тужбама усвојени на основу члана 11. Закона о заштити од клевете - наведено је у пресуди.

Додик је у вријеме емитовања неистинитих информација у магазину "60 минута" Федералне телевизије обављао функцију предсједника Владе РС.

Додиков адвокат Мирослав Микеш изјавио је за "Глас Српске" да је суд донио пресуду на основу три од укупно 15 поднесених због клевете у емисијама "60 минута".

- Завршена је једна парница код једног судије за три емисије и донесена је једна пресуда којом се утврђује да су ФТВ, Хаџиомеровић, Калетовић и Васковић дужни солидарно да му исплате одштету. Очекујемо да ће и исход преосталих тужби бити идентичан - рекао је Микеш.

Општински суд у Сарајеву раније је одбацио тужбе које је Додик поднио против Федералне телевизије и уредника и новинара магазина "60 минута".

- Три тужбена захтјева у Општинском суду у Сарајеву ријешена су експресно за само три мјесеца у корист тужених, док жалбе на те пресуде дуже од три године стоје у Кантоналном суду у Сарајеву и још ниједна није ријешена. За прве три емисије тужбе су поднесене у Сарајеву. Aли постоји могућност кад се ради о накнади штете да онај ко тужи може да изабере да тужи по мјесној надлежности, односно на основу мјеста гдје је настала штета, а то су Лакташи и Бањалука. Додик је послије те три тужбе искористио ту могућност па смо све остале тужбе поднијели суду у Бањалуци - рекао је Микеш.

Без коментара

У Кабинету предсједника РС јуче нису жељели да коментаришу пресуду Основног суда Бањалука.

У Кабинету су "Гласу Српске" казали да ће се данас изјаснити о о пресуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана