Додик, Човић: Ускоро заједнички приједлог закона о Уставном суду БиХ

Срна
Додик, Човић: Ускоро заједнички приједлог закона о Уставном суду БиХ

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик оцијенио је данас да је важно да се конципира заједнички приједлог закона о Уставном суду БиХ, који би требало да буде израђен скупа са ХДЗ-ом БиХ, а у који ће, ако то желе, бити укључене све политичке партије из Републике Српске..

"То би био први закон такве природе у БиХ у смислу да буде приједлог двије партије из два народа", рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Бањалуци.

Двије странке ће, према ријечима Додика, у наредним данима радити на изради и усаглашавању текста овог закона, који, уколико желе, могу подржати и друге политичке партије.

На питање новинара шта ће бити са приједлогом закона ако га одбије СДА, Додик је нагласио да "не могу они све одбијати".

"У вези са овим питањем имамо консензус у Српској. Жао ми је што опозиција, односно власт на нивоу БиХ, није остала у том консензусу по питању тражења у смислу - четири мјесеца чекамо да се то ријеши, а онда ћемо редефинисати наше односе... Нисмо успјели због ужарене политичке атмосфере, али има начина", истакао је Додик.

Додик је напоменуо да је привидно нестао високи представник, а да Уставни суд са три стране судије и двојицом Бошњака креира политички систем у БиХ.

"Ми немамо закон о Уставном суду, већ он ради по правилима које сам доноси. Прије три дана сам добио, након десет година, потрвду пресуде у моју корист против Фдералне телевизије и уредника емисије ж60 минутаж и у чему је сатисфакција? И шта Уставни суд има са тим? Он треба да одлучује о уставности општих аката и прилагођавању систему и ништа више", поновио је Додик.

Додик је рекао да је са лидером ХДЗ-а договорио и заједнички рад на локалном нивоу тамо гдје је то могуће, наводећи да су обојица задовољни резултатима оствареним на протеклим локалним изборима.

"Очекујемо и добар договор у самом Брчко дистрикту што се тога тиче", додао је Додик.

Лидер СНСД-а је поручио да ова странка неће улазити у власт на нивоу БиХ, иако су актуелни српски представници у заједничким институцијама БиХ, након пораза њихових странака на локалним изборима, апсолутно делегитимисани.

"Ми не прихватамо овакву констелацију односа, мада смо свјесни да су они који су тамо у име Републике Српске потпуно делегитимисани у том погледу. Они јесу легални, али немају легитимитет за било какво одлучивање на нивоу БиХ. Они то могу да раде индивидуално и то и чине. Они су наставили са фарсом", нагласио је Додик.

Говорећи о партијској сарадњи СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, Додик је истакао да се ће наставити добра сарадња, те да остају да се ријеше одређени проблеми на нивоу Кантона 10 у Ливну у вези са позиционирањем људи из СНСД-а, имајући у виду да је тамо дошло до неких промјена.

Додик је додао да је, као предсједник Републике Српске, Човића упознао о политичкој и економској ситуацији у Српској.

"Били смо готово подијељено друштво што се тиче политичке структуре прије избора - у један опозициони блок и ми који смо на власти као други блок, а након локалних избора видљиво је да је пораз доживјела опозиција, јер је била неуспјешна власт на нивоу БиХ", сматра Додик.

Он је додао да је Човића упознао о незадовољству радом заједничких институција БиХ, злоупотребама система у цјелини и нерадом који се тамо манифестује, поготово у погледу органа који би требали ефикасније да рјешавају економска и финансијска питања у вези са позиционирањем БиХ.

"Република Српска то види на један посебно тежак начин, имајући у виду чињеницу да нема ефеката у погледу кретања која смо очекивали", нагласио је Додик.

Додик је рекао да су се на данашњем састанку сагласили да остају заједно на питањима која се односе на подршку европским интеграцијама, које су дио укупног политичког консензуса, али да он треба да буде очуван.

"Изразили смо задовољство чињеницом да је коначно формализован и усвојен механизам координације који на јасну позицију поставља све нивое власти у погледу европских интеграција", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, СНСД и Република Српска су на том плану чинили много.

Додик је подсјетио да је Савјет министара БиХ у јануару усвојио текст механизма координације који није био усаглашен, али да се успјело доћи до промјене.

"Данас имамо усаглашен текст механизма координације, и оно што смо жељели ми смо тамо постигли - да овлаштени представник Владе Републике Српске мора бити манифестован у кворуму и у одлучивању у било ком тијелу механизма координације", поновио је Додик.

Он је оцијенио да би механизам координације требао да буде снажна подршка и подстицај европском путу БиХ.

Додик је изразио задовољство сарадњом са ХДЗ-ом БиХ у функционалном смислу и истакао да ће она бити настављена.

"Ситуација у БиХ је, нажалост, хировита, много је проблема, не постоји дијалог, покушавају се наметнути ствари. Постоје спекулације и кабинетска одлучивања српских представника у заједничким институцијама без уважавања стварних интереса и мислим да је народ у Републици Српској то препознао и дао свој одговор на све то", истакао је Додик.

Говорећи о односима са Србијом и Хрватском, Додик је рекао да би доминантан политички став у обје државе требао бити да се поштује Дејтонски мировни споразум и да стране у БиХ треба да се договарају, а да ове државе поштују такав договор.

Додик је поновио да је Дејтонски споразум прекршен на низ мјеста, да су Хрвати потпуно девалвирани у погледу политичког капацитета у вези са тим споразумом, јер су га високи представници мијењали, као и Вашингтонски, те уништили оно што се звало хрватска самоуправа и хтјели да доведу до потпуног бесмисла колективно организовање Хрвата.

Када је у питању Република Српска, додао је Додик, исто тако су високи представници бесмислено отели надлежности које се морају ставити на дневни ред, јер је и то питање Дејтона, а не да ли он треба да буде промијењен.

"Мислим да та иницијатива нема шансе за успјех", нагласио је Додик.

Он је истакао да постоје и одређени проблеми са ХДЗ-ом, а велики проблем је био признавање резултата пописа у БиХ од директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића, који долази из хрватског народа.

"Ми смо реаговали како смо реаговали, али то питање је остало отворено, јер се види да је било спекулација, а европске структуре ће, без обзира, то подржати, на шта сам навикао, иако су проблеми евидентни", закључио је Додик.

Додик: Српска остаје при свом Дану Републике

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска остаје при свом Дану Републике, напоменувши да је Влада данас утврдила Приједлог закона о Дану Републике Српске.
"То је изражена воља народа преко Народне скупштине, која је донијела одлуку о формирању Републике Српске 9. јануара, и референдума којим је речено шта народ хоће", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је додао да у првом члану предложеног закона пише да је 9. јануар Дан Републике сходно вољи народа, да је секуларни празник и да ће Влада Српске одлучивати о ангажману, раду и нераду институција у вези са тим празником.

Он је навео да образложење предложеног закона има 12 страна.

Народна скупштина Републике Српске требало би у уторак, 25. октобра, да разматра овај приједлог закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана