Додик: Балкан се „празни“ због политике ЕУ

Срна, РТРС
Foto: Твитер СНСД

БУДИМПЕШТА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас на Четвртом демографском самиту у Будимпешти да се Балкан „празни“ због политике ЕУ.

-Долазим из земље гдје није све одређено, гдје смо наслиједили многе проблеме из грађанског рата. Током грађанског рата у БиХ број рођене дјеце је био много већи него у доба мира. То је потпуно апсурдно - рекао је Додик.

Он је истакао да је политика ЕУ себична према Балкану.

-Морам рећи да себична европска политика „празни“ Балкан који ће се пунити мигрантима који долазе из земаља са различитим културама - истакао је Додик.

Додик сматра да демографски губици европских држава не могу бити надокнађени довођењем људи са стране.

Он је упитао да ли ће за неколико деценија Европљани живјети у Европи.

Напоменуо је да се не смије никоме него да је забринут.

-Не знам у каквом ће окружењу живјети моја дјеца. Одлука бившег предсједника САД Доналда Трампа да затвори границе имала је проблеме, али дала резултате. Нема породице без државе, али нема ни државе без породице. Ја сам за породицу и државу, то поручујем либералној Европи - рекао је Додик.

Он је истакао да премијер Мађарске Виктор Орбан мађарско искуство треба да шири и осталима и оцијенио да добра економија није гарант добре демографске ситуације.

Додик каже да САД има добар економски стандарт, а има проблема са рађањем дјеце, те указао да народи у којима се рађају дјеца имају будућност.

-Нисте разумјели ви у Европи нас Србе. Сатанизовали сте нас, а ми смо бранили наше породице, наше куће – истакао је Додик.

У обраћању учесницима самита, Додик је упитао зашто је проблем ако Република Српска жели да има суверену државу и указао да нема државе без породице нити породице без државе.

Истакао је да БиХ вјероватно још дуго неће постати чланица ЕУ.

Циљ четвртог Самита под називом „Породица: кључ одрживости“ јесте да се разговара о изазовима када је ријеч о породици и да се саставе приједлози заједничких рјешења, али и укаже на то да се у западном свијету не рађа довољно дјеце, да друштво стари, што нацијама на дужи рок пријети нестајањем.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана