Dodik: Balkan se „prazni“ zbog politike EU

Srna, RTRS
Foto: Tviter SNSD

BUDIMPEŠTA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti da se Balkan „prazni“ zbog politike EU.

-Dolazim iz zemlje gdje nije sve određeno, gdje smo naslijedili mnoge probleme iz građanskog rata. Tokom građanskog rata u BiH broj rođene djece je bio mnogo veći nego u doba mira. To je potpuno apsurdno - rekao je Dodik.

On je istakao da je politika EU sebična prema Balkanu.

-Moram reći da sebična evropska politika „prazni“ Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja sa različitim kulturama - istakao je Dodik.

Dodik smatra da demografski gubici evropskih država ne mogu biti nadoknađeni dovođenjem ljudi sa strane.

On je upitao da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi.

Napomenuo je da se ne smije nikome nego da je zabrinut.

-Ne znam u kakvom će okruženju živjeti moja djeca. Odluka bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa da zatvori granice imala je probleme, ali dala rezultate. Nema porodice bez države, ali nema ni države bez porodice. Ja sam za porodicu i državu, to poručujem liberalnoj Evropi - rekao je Dodik.

On je istakao da premijer Mađarske Viktor Orban mađarsko iskustvo treba da širi i ostalima i ocijenio da dobra ekonomija nije garant dobre demografske situacije.

Dodik kaže da SAD ima dobar ekonomski standart, a ima problema sa rađanjem djece, te ukazao da narodi u kojima se rađaju djeca imaju budućnost.

-Niste razumjeli vi u Evropi nas Srbe. Satanizovali ste nas, a mi smo branili naše porodice, naše kuće – istakao je Dodik.

U obraćanju učesnicima samita, Dodik je upitao zašto je problem ako Republika Srpska želi da ima suverenu državu i ukazao da nema države bez porodice niti porodice bez države.

Istakao je da BiH vjerovatno još dugo neće postati članica EU.

Cilj četvrtog Samita pod nazivom „Porodica: ključ održivosti“ jeste da se razgovara o izazovima kada je riječ o porodici i da se sastave prijedlozi zajedničkih rješenja, ali i ukaže na to da se u zapadnom svijetu ne rađa dovoljno djece, da društvo stari, što nacijama na duži rok prijeti nestajanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana