Додатних 35 милиона евра за аутопут Бањалука - Добој

Срна
Додатних 35 милиона евра за аутопут Бањалука - Добој

Бањалука - Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ Јан Браун потписали су данас у Бањалуци амандман на уговор о гаранацији за изградњу аутопута Бањалука - Добој у вриједности 35 милиона евра.

Шпирић је након потписивања уговора рекао новинарима да је ово веома битан амандман, који је договрен и чије су процедуре завршене и у Предсједништву БиХ, а односи се на додатних 35 милиона евра за изградњу дионице Прњавор - Добој дужине 36,6 километара и око 22 километра приступних путева, техничке помоћи и надзора.

Он је навео да је ријеч о повољном кредиту, на рок од 15 година отплате са грејс периодом од три године и каматом еурибор плус један одсто.

Шпирић је рекао да је гарант потписивања овог амандмана БиХ, сугаранцију даје Влада Републике Српске, а кредитно се задужује предузеће "Аутопутеви Републике Српске".

"Мислим да се изградња аутопута Бањалука - Добој одвија планираном динамиком, а према информацијама које имам до сада је завршено негдје око 50 одсто посла и ова средства потребна су да би се тај посао успјешно довео до краја", навео је Шпирић.

Он је рекао да БиХ са ЕБРД-ом има добру сарадњу, да постоје уговори од 1,6 милијарди евра кроз 116 пројеката, гдје је до сада остварено око 1,2 милијарде евра углавном у пројекте инфраструктуре, заштите животне средине, малих и средњих предузећа.

Директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун рекао је да ЕБРД подржава развој путног сектора и да ће овим додатним средствима дефинисаним амандманом бити омогућено Српској да своја властита средства искористи за неке друге пројекте као што је рјешавање земљишно-имовинских питања.

Он је подсјетио да је таква подршка почела финансирањем аутопута Бањалука - Градишка, а настављено финансирањем Маховљанске петље, те додао и да је прије пар година потписан уговор од 150 милиона евра за источну дионицу аутопута Бањалука - Добој и да ЕБРД сарађује са Европском инвестиционом банком, која финансира западну дионицу тог аутопута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана