Добоју не дају излазак из турске заједнице

Дијана Дујић
Добоју не дају излазак из турске заједнице

Добој - Градска скупштина у Добоју усвојила је јуче одлуку којом је условила Владу РС да обезбиједи неповратних шест милиона марака или да дозволи кредитно задужење града да Добој не би остао у Заједници општина турског свијета.

У одлуци, коју је усвојила скупштинска већина, предвођена СДС-ом, истакнуто је да је новац потребан да би се надомјестиле донације за пројекте које су требале да стигну од турске заједнице. Одборници су са 21 гласом за и седам против задужили градоначелника Добоја Обрена Петровића да скупштинску одлуку достави Влади РС да би се изјаснила о њиховом захтјеву. Осим СДС-а за су гласали и одборници СДП-а, ДНС-а, Странке за БиХ и ХСС-НХИ, док су против били СНСД и СП.

Измјене одлуке о приступању Добоја Заједници општина турског свијета, која је донесена 3. марта, предложио је Клуб одборника СДС-а. У образложењу је наведено да би новац који очекују из Турске био уложен у реализацију пет инфраструктурних пројеката.

- Уколико Влада не обезбиједи новац или не да сагласност за кредит, Добој ће бити принуђен да остави на снази одлуку о приступању Заједници општина турског свијета, да би могао реализовати пројекте - каже предсједник Клуба одборника СДС-а у Градској скупштини Радослав Николић.

Петровић је изјавио да не види ништа спорно у томе да Добој буде члан Заједнице општина турског свијета и оцијенио да је незгодно да се повуку, а да не буде надомјештен новац за реализацију планираних пројеката.

- Треба сачекати да покушам да реализујем пројекте до краја године, а ако не добијем тај новац, ми ћемо изаћи сами. Нама гарантују тај договор у Турској и амбасадор Турске у БиХ са којим сам разговарао, али створена је таква клима да амбасадор не може да дође у Добој - казао је Петровић и навео да је Влада РС помогла Добоју, али недовољно, због чега мора да тражи новац за обнову града од поплава.

Премијер РС Жељка Цвијановић је истакла да је власт у Добоју спорну одлуку донијела самовољно и без сагласности већине својих грађана, о чему свједоче реакције грађана и удружења.

- Став градоначелника Добоја да ће чланство у заједници остати на снази уколико Влада РС не обезбиједи неповратних шест милиона КМ или не одобри кредитно задужење ми личи на уцјену, а он би требало да зна да Влада не функционише по принципу уцјена - истакла је Цвијановићева и навела да је Влада била и да ће остати опредијељена за сарадњу са свим локалним заједицама, али да нема намјеру да  буде саучесник у политичким промашајима локалних функционера, као што је случај са градоначелником Добоја.

Опозиција је поново безуспјешно покушала да приволи већину да послуша глас народа и повуче одлуку о чланству у Заједници општина турског свијета.

- С обзиром на то да незадовољство грађана не јењава, предлажемо да одлука буде стављена ван снаге. Само тим потезом би били стабилизовани међуљудски односи који су веома нарушени. Доказ су активности бораца, невладиних организација и ширење националне мржње, што до сада није био случај у Добоју - поручила је предсједник Клуба одборника СНСД-а Сања Вулић.

Она је додала да је некоректно да се сада даје ултиматум Влади РС, која помаже обнову Добоја.

- Уочи Великог петка одржана је сједница Управног одбора Фонда солидарности РС, на којој је једна од тачака требало да буде додјељивање новца Добоју. На сједницу је био позван и Петровић, али је одсуство оправдао због болести. Петровић је, међутим, дан касније у Зеници присуствовао обиљежавању турског празника дјетета - истакла је Вулићева.

Одборник СП-а Срђан Тодоровић сматра да је споран и начин доношења одлуке, која је унијела немир међу становнике и створила међуетничке тензије.

Предсједник Предсједништва Градске борачке организације Добој Зоран Бијелић каже да је спорна одлука остала иста.

- Ништа неће значити ако одлука буде повучена за годину. Колико власт у Добоју брине о борцима показује чињеница да нашим представницима није било дозвољено обраћање на сједници Скупштине, иако су на вријеме поднијели захтјев - казао је Бијелић и навео да ће наставити да прикупљају потписе за петицију којом ће тражити смјену Петровића.

Помоћ Владе и Фонда солидарности РС за Добој

 

- Подијељена 2.864 ваучера вриједна скоро 14 милиона марака

- Интервенције на заштити од поплава и инфраструктури

- Одвоз отпада из града послије поплава, након што градска власт није мобилисала људство и механизацију

 

 

Пројекти које Добој жели да реализује новцем из Турске

 

- Помоћ привредним друштвима и предузетницима у отклањању посљедица поплава - два милиона марака

- Изградња моста у Сувом Пољу преко ријеке Спрече - милион марака

- Изградња колектора у улици Цара Душана до ријеке Босне са прецрпном станицом - милион марака

- Реконструкција и санација градских улица Немањине и Краља Александра и градња кружног тока - милион марака

- Измјештање вреловода који прелази преко жељезног моста на Усори - милион марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана