Дневна политика препрека и гасификацији

Ведрана Кулага
Дневна политика препрека и гасификацији

Бањалука - Договор о гасификацији који је политички врх Републике Српске постигао са руским партнерима може бити од користи за све у БиХ, како за Српску, тако и за ФБиХ, ако не буде политизације која је, с друге стране, већ видљива.

У тој оцјени сагласни су представници Републике Српске који сматрају да Савјет министара БиХ, који ће бити важан фактор када на дневни ред дођу конкретна документа с циљем повезивања на гасовод “Турски ток”, односно изградњу једног његовог крака према Српској, односно БиХ.   

Упућени истичу да не би требало да буде одбачена могућност да, ако не буде значајније промјене политичке ситуације и односа у БиХ, може доћи до проблема јер су појединци из ФБиХ, а међу првима бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, у изјавама то и најавили. Он је, између осталог, рекао да ништа што је договорено у Русији није усаглашено у  Предсједништву БиХ те да нико у БиХ нема нити би требало да има било шта против повезивања БиХ на међународне гасне токове, али да је питање гаса и повезивања у искључивој надлежности државе БиХ.

Радован Ковачевић, савјетник српског члана и тренутно предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, нагласио је да је гасификација о којој се Српска договорила са руским партнерима изузетно важан пројекат за РС те и за цијелу БиХ.

- У оваквим околностима уопште не треба да размишљамо о томе да ли је то Српска или ФБиХ, већ да је корисно за све. Вјерујемо да је тај период у којем неко из ФБиХ блокира нешто за Републику Српску, па макар да нанесе штету и сопственим грађанима, иза нас. Чекамо да неко са те стране БиХ једном уради нешто од чега ће грађани у Српској имати користи - поручио је Ковачевић.

Предсједник Српског клуба у Парламенту БиХ Ненад Стевандић очекује да неће бити проблема, али додаје да је, ипак, потребно бити на опрезу познавајући прилике и стање у БиХ.

- Надам се да ће појединци ревидирати своје прве изјаве јер је неспорно да ће од гасификације користи имати сви становници у БиХ, имајући у виду енергетску безбједност, термоелектране на гас, еколошку прихватљивост и стабилност за домаћинстава. Не вјерујем да је залуђеност и мржња толико велика да може да потпуно искључи памет и логику. Ако се, ипак, покаже да може, тражићемо начин да ми то урадимо, али је најбоље да и ФБиХ буде дио тог пројекта - рекао је Стевандић који је и лидер Уједињене Српске.

Савјет министара, каже, не би требало да спори ту одлуку за Српску, али је и подсјетио да је раније било, те да још има важних одлука за Републику које чекају министре на нивоу БиХ.

- У том случају би се показало да Савјет министара постоји само да наноси штету Србима, а то му није примарна функција, већ да буде сервис свима - рекао је Стевандић.

Иницијативе

У “Службеном гласнику РС” објављена је одлука о давању сагласности за реализацију пројекта изградње магистралног гасовода од границе са Србијом трасом Бијељина - Бањалука - Приједор - Нови Град који је утврђен као национални пројекат. Предвиђена је градња термоелектрана - топлана на гас, дистрибутивне мреже и дистрибуција гаса у свим општинама дуж тока гасовода и тамо гдје постоје потребе. Носилац активности је предузеће  “Гас-Рес” из Бањалуке које треба да покрене иницијативу за добијање сагласности на предвиђено повезивање са Србијом и за дефинисање модела сарадње са руском компанијом “Гаспром”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана