Ђурић: Влада РС обећала мјере за растерећење привреде

Срна
Ђурић: Влада РС обећала мјере за растерећење привреде

Бањалука - Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић изјавио је да је добио обећање да ће Влада Српске учинити све да удовољи захтјевима привредника који се односе на растерећење привреде.

"Међутим, тешко је рећи у којој мјери ће то да буде дефинисано. О том питању још не могу да се изјасним док не добијем конкретан одговор од Владе Српске, који очекујем до краја седмице", рекао је Ђурић након састанка са Зораном Тегелтијом, министром финансија Републике Српске.

Он је поновио да привредници траже смањење пореза и доприноса, те да буде повећан неопорезиви дио плата.

"Од Владе Српске тражимо да у мјере Економске политике буде унесена обавеза да ће акционим планом бити јасно дефинисан начин којим ће бити удовољено нашим захтјевима", додао је Ђурић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Предраг Згоњанин, који је присуствовао састанку, рекао је да би у наредној години приоритет требало да буде фискална консолидација.

"То нам је рекао и министар Тегелтија, а буџет за наредну годину сличан је овогодишњем. Министар нам је дао обећање да ће се више радити на заштити домаће производње и контроли ПДВ-а, што је један од наших захтјева", рекао је Згоњанин, напоменувши да јавне набавке морају бити транспарентне.

Он је навео да постоје увјеравања Владе Републике Српске да ће се радити на доношењу новог закона о раду.

Влада Републике Српске утврдила је јуче на посебној сједници Приједлог буџета за 2015. годину у износу од 2,033 милијарде КМ.

Осим Приједлога буџета за 2015, Влада је утврдила и Приједлог економске политике за идућу годину, а ова два документа данас би требало да буду упућена у парламентарну процедуру.

Тегелтија: Постигнут висок степен сагласности

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија је на данашњим консултацијама са представницима Привредне коморе и Унијом удружења послодаваца Српске постигао висок степен сагласности о приједлозима економске политике и буџета Српске за наредну годину.

"Влада Српске наставиће консултације с циљем доношења што адекватнијих рјешења која би требала да за циљ имају економски развој Републике, уз истовремено поштовање свих стечених права социјалних категорија и свих буџетских корисника", навео је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана