Ђоковић: Желим да се оградим, увек сам се трудио да будем аполитичан

ГС
Ђоковић: Желим да се оградим, увек сам се трудио да будем аполитичан

Најбољи тенисер Новак Ђоковић огласио се након недавних протеста на улицама Београда и осталих градова Србије и навео да се труди да буде аполитичан, али да му смета што “човјек не може да изрази своје мишљење о основним елементима за живот и здравље”.

Он је здравље навео неколико пута као примарну ствар и да му је оно било потребно како би дошао до врхунског нивоа резултата.

“С обзиром на актуелне грађанске протесте широм Србије који указују на неопходност озбиљног и конкретног приступа у вези са важним еколошким питањима одлучио сам да се јавно обратим, уверен у огроман значај ових тема за све нас. Свестан сам да постоје и други захтеви који се чују на протесту, а који имају политичку конотацију. Желим да се оградим од 'позиције' и 'опозиције', политичких струја било које врсте. Увек сам се трудио да будем аполитичан”, истакао је Ђоковић.

Каже да му смета што не може да истакне свој став и мишљење о основним елементима за живот и здравља као што су ваздух, вода и храна, а да не буде обиљежен као струја блиска политици.

“Нисам се устручавао у прошлости да заузмем став и борим се за тенисере и спортисте којима је неопходан глас и помоћ од неких 'звучнијих' имена у нашем спорту. Иако ми се то често 'обило о главу' у контексту медија и осуде/критике коју сам неправедно добијао и настављам да добијам и даље, нећу одустати да се борим за правду и истину”, рекао је Ђоковић.

Захвалан је, каже, што има свијест и што се труди да се придржава животних вриједности и начела за које сматра да су основа живота сваког појединца и здравог друштва.

“Чујем коментаре - што се један спортиста 'меша тамо где му није место', али ја сам човек пре него сто сам спортиста или било шта друго. Као свако други. У професионалном тенису да би достигао врхунски ниво резултата, и остао на том нивоу више година, неопходно је водити рачуна о здрављу у сваком смислу. Све што се дешава у животу спортисте - храна, одмор, тренинг, ваздух, вода, опоравак , начин размишљања, емотивно стање, карактерне особине, утиче директно на коначан спортски резултат”, казао је Ђоковић.

Додаје да кроз сопствено искуство увиђа колико је свијест о себи и холистички приступ здрављу доприњео на дуговечјност моје каријере и резултате које биљежи.

“Више од свега, та свест утицала је на позитивне промене у мом животу и начину на који живим и како се осећам у свом телу. С обзиром на досадашње лично искуство које имам и одређено знање у области здравља које сам стекао кроз каријеру и живот, осећам да имам право да поделим своје мишљење о овој теми са људима. Квалитет ваздуха у Београду је забрињавајуће лош, већ деценијама уназад. Квалитет воде и хране је исто упитан. То су основни елементи за здравље човека и екосистема. Ако радимо на томе да у нама влада оптимално стање здравља и здрава средина, онда ће се трансформисати и наш живот на боље”, наводи Ђоковић, преноси Телеграф.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана