Ђокић: Референдум не би требало никоме да смета

Срна
Ђокић: Референдум не би требало никоме да смета

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и индустрије Републике Српске Петар Ђокић сматра да референдум о Дану Републике заказан за 25. септембар не би требало никоме да смета, те да сваки амбасадор земаља чланица Савјета за спровођење мира, који би био против тога, руши демократске принципе у својим земљама.

"Жао ми је што се једна таква демократска традиција или пракса, коју и ми имамо као многе друге земље, на погрешан начин разумије и спречава. Зато је ово отворено писмо Владе Републике Српске јасан знак да ми не припремамо ништа друго осим да 25. септембра провјеримо да ли грађани подржавају обиљежавање Дана Републике, јер је то некоме засметало", рекао је Ђокић.

Ђокић је додао да би амбасадори земаља чланица PIC-а требало да схвате да је 25. септембар за Српску дан када ће се грађани изјаснити на референдуму.

"Послије недјеље је понедјељак, они треба то да разумију, а не да плаше народ да ће послије тога наступити неко ново доба, нове активности", рекао је Ђокић за Радио-телевизију Републике Српске.

Ђокић је оцијенио да након тога одлука грађана треба да иде у парламент и да се законом о празницима дефинише и одговори на дилему коју је поставио Уставни суд БиХ.

"То не треба драматизовати, претварати у било какав проблем у коме се Република Српска опет покушава представити као лоша. Ми само говоримо о демократским вриједностима и стандардима и молимо друге да нас у томе разумију", навео је Ђокић.

Он каже да би волио да је високи представник у БиХ окупио амбасадоре да би говорио о томе како у БиХ треба да доведу нове инвеститоре и помогну да се овде живи боље.

Ђокић је навео да је одлука супервизора за Брчко да забрани одржавање референдума на територији дистрикта невјероватна с обзиром на то да је његова улога замрзнута, те је да је то велики преседан који чини и супервизор и локална власт.

"Мислим да је то озбиљан пропуст и локалних политичких структура у Брчком, и српских и бошњачких које нису схватиле шта то значи за дистрикт. Тамо имамо више од 40.000 држављана Републике Српске. Да ли ти људи треба да иду у сусједне општине да би изразили своје демократско право", рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ треба да достави бирачки списак Републици Српској. "Ја то од њих очекујем и надам се да ће се представници из Српске изборити да испоштују тај захтјев Републике", навео је Ђокић и додао ЦИК нема законско упориште да спречава достављање бирачких спискова.

Он је указао на озбиљан проблем ЦИК-а који треба да реагује на невјероватно повећање укупног броја бирача у БиХ, који се увећао за око 100.000 у односу на претходне изборе одржане прије двије године.

"То је питање којим се треба бавити ЦИК, који треба да алармира друге институције. Да ли је могуће да је ово једина земља у свијету у којој ће број регистрованих бирача бити једнак броју становника, па то је немогуће", закључио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана