Đokić: Referendum ne bi trebalo nikome da smeta

Srna
Đokić: Referendum ne bi trebalo nikome da smeta

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i industrije Republike Srpske Petar Đokić smatra da referendum o Danu Republike zakazan za 25. septembar ne bi trebalo nikome da smeta, te da svaki ambasador zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira, koji bi bio protiv toga, ruši demokratske principe u svojim zemljama.

"Žao mi je što se jedna takva demokratska tradicija ili praksa, koju i mi imamo kao mnoge druge zemlje, na pogrešan način razumije i sprečava. Zato je ovo otvoreno pismo Vlade Republike Srpske jasan znak da mi ne pripremamo ništa drugo osim da 25. septembra provjerimo da li građani podržavaju obilježavanje Dana Republike, jer je to nekome zasmetalo", rekao je Đokić.

Đokić je dodao da bi ambasadori zemalja članica PIC-a trebalo da shvate da je 25. septembar za Srpsku dan kada će se građani izjasniti na referendumu.

"Poslije nedjelje je ponedjeljak, oni treba to da razumiju, a ne da plaše narod da će poslije toga nastupiti neko novo doba, nove aktivnosti", rekao je Đokić za Radio-televiziju Republike Srpske.

Đokić je ocijenio da nakon toga odluka građana treba da ide u parlament i da se zakonom o praznicima definiše i odgovori na dilemu koju je postavio Ustavni sud BiH.

"To ne treba dramatizovati, pretvarati u bilo kakav problem u kome se Republika Srpska opet pokušava predstaviti kao loša. Mi samo govorimo o demokratskim vrijednostima i standardima i molimo druge da nas u tome razumiju", naveo je Đokić.

On kaže da bi volio da je visoki predstavnik u BiH okupio ambasadore da bi govorio o tome kako u BiH treba da dovedu nove investitore i pomognu da se ovde živi bolje.

Đokić je naveo da je odluka supervizora za Brčko da zabrani održavanje referenduma na teritoriji distrikta nevjerovatna s obzirom na to da je njegova uloga zamrznuta, te je da je to veliki presedan koji čini i supervizor i lokalna vlast.

"Mislim da je to ozbiljan propust i lokalnih političkih struktura u Brčkom, i srpskih i bošnjačkih koje nisu shvatile šta to znači za distrikt. Tamo imamo više od 40.000 državljana Republike Srpske. Da li ti ljudi treba da idu u susjedne opštine da bi izrazili svoje demokratsko pravo", rekao je Đokić.

On je ocijenio da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH treba da dostavi birački spisak Republici Srpskoj. "Ja to od njih očekujem i nadam se da će se predstavnici iz Srpske izboriti da ispoštuju taj zahtjev Republike", naveo je Đokić i dodao CIK nema zakonsko uporište da sprečava dostavljanje biračkih spiskova.

On je ukazao na ozbiljan problem CIK-a koji treba da reaguje na nevjerovatno povećanje ukupnog broja birača u BiH, koji se uvećao za oko 100.000 u odnosu na prethodne izbore održane prije dvije godine.

"To je pitanje kojim se treba baviti CIK, koji treba da alarmira druge institucije. Da li je moguće da je ovo jedina zemlja u svijetu u kojoj će broj registrovanih birača biti jednak broju stanovnika, pa to je nemoguće", zaključio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana