Дискусија у Нижњем Новгороду: Ојачати руско-српски дијалог и сарадњу у условима глобалне нестабилности

ГС
Дискусија у Нижњем Новгороду: Ојачати руско-српски дијалог и сарадњу у условима глобалне нестабилности

НИЖНИ НОВГОРОД - На државном Лингвистичком универзитету у Нижњем Новгороду у организацији Центра за Балканска истраживања из овог града, одржана је јавна дискусија на тему ,,Руско-српски дијалог у условима глобалне нестабилности.

На скупу су узели учешће представници друштвено- политичког и академског живота Нижегородске регије -са којом од 2019 године влада Републике Српске има потписан споразум о сарадњи и јачању партнерских односа.

Предавању су присуствовали су студенти Више школе за међународне односе и свјетску политику Лингвистичког универзитета, те Националног истраживачког  универзитета (УНН) из Нижњег Новгорода укључујући студенте из Републике Српске. Током разговора, студенти су имали прилику да директно постављају питања која су се тицала не само области међународне сарадње, дипломатских односа и културе, већ и личног пута и избора говорника, који су посвећени односима Русије и Србије.

Скупу је присуствовао и предсједник Императорског Православног Палестинског Друштва одјељење Република Српска - свештеник Миладин Митровић који је истакао да је одржавање ове дискује изузетно важан и значајан догађај кроз који је шира јавност у Русији била упозната са свим изазовима и притисцима са којима се данас сусреће политичко руководство Републике Српске.

-Притисци мађународне заједнице на Републику Српску и стални покушаји на дестабилизацију политичке ситуације нису ништа друго него срамни инструменти кроз које се агресивно покушава одвајање Републике Српске од Руске Федерације- рекао је Митровић.

Он истиче да се у раду ове конференције дискусијом аналитке и предлагањем конкретних пројеката дошло до врло важних закључака који ће несумњиво бити продуктивни у борби да се минимализује негативни политички утицај Европске Уније како према Републици Српској,тако и према Руској Федерацији.

-Излагачи овога скупа сагласни су да очување плодотвроне сарадње између наших народа прије свега у домену политичко-економске ,а затим у културно- духовне сарадње треба да и даље остану приоритетни задатак у спољној политици Русије и њених геополитичких интереса. Грубо нарушавајући све норме међународног права и дипломатскога кодекса колективни Запад данас активно реализује политику ,,демонизације“, Русије , а уз то демонизује и све друге земље које желе да се Русијом сачувају партнерске односе као што је то случај и са Републиком Српском - истакла је у своме излагању декан Факултета за међународне односе Светлана Анатолијевна Колобова.

Додалаује да су и студенти заинтересовани за ове теме.

-Ове године је на Универзитету почео са радом Центар за балканске студије, који воде студенти Вадим Гусев и Софија Маркина. Надамо се да ће овај састанак бити важан корак за универзитет и његове студенте у развоју нових пројеката - рекла је Светлана Колобова.

Државни лингвистички универзитет посјетили су и руководилац Центра за руско-балкански дијалог и међународну сарадњу и члан Националне коморе при губернатору Вороњешке области Јевгениј Осенков и генерални директор компаније ПМК-710 (Иваново) Михаил Јарујев.

На састанку са проректорком за науку и међународну сарадњу Аном Гороховом, шефом Катедре за међународне послове Анатолијем Анишченком, Колобовом, те Митровићем Осенков и Јарујев разговарали су о перспективама развоја сарадње универзитета и Центра за међународну сарадњу. Саговорници су истакли да посебно планирају да сарађују прво у реализацији хуманитарних пројеката, удруже снаге у популаризацији културе и језика земаља балканског региона, а такође и да прошире могућности да студенти Лингвистичког универзитета имају праксу.

Осенков је на дискусији изнио своје стручно мишљење о актуелности теме Балкана на руској спољнополитичкој агенди, о томе колико је важно да се о томе говори младим људима, истичући улогу универзитета у руско-  Балканском дијалогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана