Diskusija u Nižnjem Novgorodu: Ojačati rusko-srpski dijalog i saradnju u uslovima globalne nestabilnosti

GS
Diskusija u Nižnjem Novgorodu: Ojačati rusko-srpski dijalog i saradnju u uslovima globalne nestabilnosti

NIŽNI NOVGOROD - Na državnom Lingvističkom univerzitetu u Nižnjem Novgorodu u organizaciji Centra za Balkanska istraživanja iz ovog grada, održana je javna diskusija na temu ,,Rusko-srpski dijalog u uslovima globalne nestabilnosti.

Na skupu su uzeli učešće predstavnici društveno- političkog i akademskog života Nižegorodske regije -sa kojom od 2019 godine vlada Republike Srpske ima potpisan sporazum o saradnji i jačanju partnerskih odnosa.

Predavanju su prisustvovali su studenti Više škole za međunarodne odnose i svjetsku politiku Lingvističkog univerziteta, te Nacionalnog istraživačkog  univerziteta (UNN) iz Nižnjeg Novgoroda uključujući studente iz Republike Srpske. Tokom razgovora, studenti su imali priliku da direktno postavljaju pitanja koja su se ticala ne samo oblasti međunarodne saradnje, diplomatskih odnosa i kulture, već i ličnog puta i izbora govornika, koji su posvećeni odnosima Rusije i Srbije.

Skupu je prisustvovao i predsjednik Imperatorskog Pravoslavnog Palestinskog Društva odjeljenje Republika Srpska - sveštenik Miladin Mitrović koji je istakao da je održavanje ove diskuje izuzetno važan i značajan događaj kroz koji je šira javnost u Rusiji bila upoznata sa svim izazovima i pritiscima sa kojima se danas susreće političko rukovodstvo Republike Srpske.

-Pritisci mađunarodne zajednice na Republiku Srpsku i stalni pokušaji na destabilizaciju političke situacije nisu ništa drugo nego sramni instrumenti kroz koje se agresivno pokušava odvajanje Republike Srpske od Ruske Federacije- rekao je Mitrović.

On ističe da se u radu ove konferencije diskusijom analitke i predlaganjem konkretnih projekata došlo do vrlo važnih zaključaka koji će nesumnjivo biti produktivni u borbi da se minimalizuje negativni politički uticaj Evropske Unije kako prema Republici Srpskoj,tako i prema Ruskoj Federaciji.

-Izlagači ovoga skupa saglasni su da očuvanje plodotvrone saradnje između naših naroda prije svega u domenu političko-ekonomske ,a zatim u kulturno- duhovne saradnje treba da i dalje ostanu prioritetni zadatak u spoljnoj politici Rusije i njenih geopolitičkih interesa. Grubo narušavajući sve norme međunarodnog prava i diplomatskoga kodeksa kolektivni Zapad danas aktivno realizuje politiku ,,demonizacije“, Rusije , a uz to demonizuje i sve druge zemlje koje žele da se Rusijom sačuvaju partnerske odnose kao što je to slučaj i sa Republikom Srpskom - istakla je u svome izlaganju dekan Fakulteta za međunarodne odnose Svetlana Anatolijevna Kolobova.

Dodalauje da su i studenti zainteresovani za ove teme.

-Ove godine je na Univerzitetu počeo sa radom Centar za balkanske studije, koji vode studenti Vadim Gusev i Sofija Markina. Nadamo se da će ovaj sastanak biti važan korak za univerzitet i njegove studente u razvoju novih projekata - rekla je Svetlana Kolobova.

Državni lingvistički univerzitet posjetili su i rukovodilac Centra za rusko-balkanski dijalog i međunarodnu saradnju i član Nacionalne komore pri gubernatoru Voronješke oblasti Jevgenij Osenkov i generalni direktor kompanije PMK-710 (Ivanovo) Mihail Jarujev.

Na sastanku sa prorektorkom za nauku i međunarodnu saradnju Anom Gorohovom, šefom Katedre za međunarodne poslove Anatolijem Aniščenkom, Kolobovom, te Mitrovićem Osenkov i Jarujev razgovarali su o perspektivama razvoja saradnje univerziteta i Centra za međunarodnu saradnju. Sagovornici su istakli da posebno planiraju da sarađuju prvo u realizaciji humanitarnih projekata, udruže snage u popularizaciji kulture i jezika zemalja balkanskog regiona, a takođe i da prošire mogućnosti da studenti Lingvističkog univerziteta imaju praksu.

Osenkov je na diskusiji iznio svoje stručno mišljenje o aktuelnosti teme Balkana na ruskoj spoljnopolitičkoj agendi, o tome koliko je važno da se o tome govori mladim ljudima, ističući ulogu univerziteta u rusko-  Balkanskom dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana