Директорица купује стотине литара алкохола за бањалучке вртиће

Г.С.
Директорица купује стотине литара алкохола за бањалучке вртиће

Бањалука - Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Наташа Радуловић на јавном позиву за набавку прехрамбених производа и мјешовите робе вриједности 4,1 милион КМ, између осталог, за потребе вртића наручила је 666 флаша алкохолних пића, сазнаје пословни портал CAPITAL.ba.

 

У тендерској документацији јавног позива који је ових дана завршен, директорица Радуловић тражи да јој понуђачи доставе понуду за испоруку 234 флаше вина, 72 флаше штока и 15 картона пива.

У тендерској документацији, која је у посједу портала capital.ba, уз бројне прехрамбене артикле за припрему хране дјеци предшколског узраста, потребно је понуђач испоручи и „90 литара црног вина", „72 фласа бијелог вина Крстач" (0,75), „72 флаше бијелог вина Шардоне" (0,75), „72 литре штока" и „360 флаша пива (0,33)".

Бањалучким вртићима, у којима се борави 2.150 дјеце, очито треба 72 килограма „великих славских свијећа", односно неколико стотина свијећа, јер се у килограму налази од три до пет свијећа у зависности од величине.

Истовремено, док набављају 666 флаша алкохолних пића, бањалучки вртићи за наредне три године наручују, на примјер, само 15 комада сира фета од 950 грама, по девет килограма пршута и сувог врата, или тек 360 врећица смокија од 50 грама и 360 врећица штапића од 40 грама!

У тендерској документацији тражи се понуда за укупно 207 производа вриједности 4.102.000 КМ.

Директорица чији је мандат на истеку, расписује милионску набавку за наредне три године.

Директорица Радуловић која је ван БиХ, упутила нас је на помоћника директора за финансије Момирку Митровић која је рекла да је јавни позив управо затворен, а од четири пријављена за најбољег понуђача изабрана је фирма „Новотекс" Бањалука. Митровић истиче да је све било потпуно транспарентно и законито, те да до јуче када је истекао задњи рок, није пристигла ни једна жалба.

Алкохол потреба као и тоалет папир!?

На питање зашто вртићи купују 666 флаша алкохолних пића, Митровић је потребу за том набавком упоредила са набавком тоалет папира!

„Ми смо установа која иде у госте и којој гости долазе, морамо их почастити. То нису велике количине на трогодишњем периоду и оне се могу, а и не морају набавити. Уосталом, зашто не ставити нешто одмах сада, него да се купује послије, посебно по некој већој цијени. Ми обиљежавамо славу у вртићима, и у том обреду се користе вина. Ми имамо 19 вртића и то вам је само једне године 19 литара вина. Идемо у посјету донаторима или вртићима из других градова којима понесемо као поклон флашу пића. Говоримо о неком нормалном функционисању. Немојте да се стављамо у средњи вијек па да немамо тоалет папира. Свака нормална кућа у коју дођете понудиће вас пићем и кафом. Чуде ме таква питања", каже Митровић.

И смоки је поклон

Предсједник Удружења грађана „Тендер" Рајко Кецман каже да никада у пракси није видио да било која друга институције које се баве предшколским васпитањем и образовањем на простору цијеле БиХ набављају алкохол.

„У вријеме економске кризе а нарочито тешкоћа све сиромашнијих родитеља да извајају средства за вртиће, поставља се питање зашто се набавља роба која служи непримјереном луксузу, а не за суштинску потребу исхране дјеце", рекао је Кецман за портал ЦАПИТАЛ.

Упитни критеријуми?

Поред набавке алкохола за дјецу, чији се родитељи годинама жале на превисоку цијену вртића у Бањалуци, врло су упитни и критеријуми избора најбољег понуђача.

Цијена се бодује са 50 одсто, док рок испоруке носи 20, а услови и начин плаћања 30 одсто.

„Овим се отвара могућности фаворизовања понуђача који су локацијски ближе сједишту Уговорног органа, јер су предвиђени пенали од чак 0,5 одсто од уговорене цијене за сваки сат времена кашњења у испоруци", оцјењује Кецман.

Друго, сматра да услови плаћања који „носе" оволико бодова, стварају могућности успостављања „дила" са изабраним понуђачем, који у понуди да знатно дужи рок плаћања од годину дана како би био конкурентнији, а Центар га заправо плаћа одмах по испостављању фактуре.

„Непримјерен је рок испоруке, који износи чак 20 одсто укупне вриједности набавке. То није забиљежено у досадашној пракси, јер се не ради о „кетеринг" испорукама храбе, а поготово не топлих брока, већ о робама који чине репроматеријал за припрему гране у кухињама Центра за предшколско образовање. Тај рок објективно може да буде и дужи од 48 часова. Ово говори о протежирању добављача са подручја Бањалуке, а на штету новца грађана који плаћају смјештај своје дјеце у вртићима", истиче Кецман.

Предсједница Комисије за провођење јавног позива Центра за предшколско Момирка Митровић одговара да су то неосноване оптужбе.

„Услови плаћања носе велики број бодова јер Центар не може утицати на динамику плаћања. То се врши преко Града Бањалука, а оно зависе од пуњења градског буџета. Ако добијемо што дужи рок плаћања, унаприје избјегавамо могућност раскида уговора, што може утиче на испоруку хране дјеци", каже Митровић.

Кратке рокове испоруке правда тиме што дјеца очекују свако јутро свјеже млијеко, хљеб и воће, које ако није доброг квалитета потребно брзо вратити и испоручи нове количине. На сугестију да су могли воће, млијеко и хљеб издвојити у посебан лот, Митровић каже да би их онда оптужили да иду на распарчавање поступка јавне набавке.

„Новотекс" познати партнер

Побједник на 4,1 милиона КМ вриједном тендеру, фирма „Новотекс" Бањалука, познати је партнер Центра за предшколско васпитање и образовање. УГ „Тендер" је 2010. године извршили мониторинг Уговора о набавци хигијене, дидактичког и канцеларијског материјала који је Центар склопио са „Новотексом" и утврдио значајне пропусте, те склапање анекса уговора којима су поједине цијене увећане неколико пута.

„Уговорни орган је прихватио захтјев понуђача „Новотекса" и 10. Октобра 2009. године склопио Анекс уговора, одобравајући корекцију цијена навише, за тражена 42 артикла од укупно 161. Поређењем појединих цијена у јединицама мјере наведеним у Понуди и одобрених корекција истих у измјењеним јединицама мјере за 12 артикала, од тога 5 у смањењим паковањима, а за 7, умјесто мјере паковање, даване су цијене само на комад, па је обезбјеђено повећање цијена од чак 361,30%. Конкретно појединачне вриједноси 42 артикла у уговореним јединицама мјере износило је 72,06 КМ док је дозвољеном корекцијом за истовјетне количине само у новим јединицама мјере достигнут износ од 332,41 КМ. Цијене из Анекса уговора су премашиле цијене четвртог понуђача по висини понуде за 195%, петог за 170%, тако да Уговорни орган умјесто најповољнијег, већ 7 мјесеци врши набавку од неупоредиво најскупљег добављача. По члану 39. Закона о јавним набавкама БиХ цијене наведене у најповољнијој понуди и услови из Тендерске документације се не могу мијењати", наведено је тада у извјештају о мониторингу који је урадио УГ „Тендер".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана