Директори не сијеку грану на којој сједе

 Маријана Миљић Бјеловук
Директори не сијеку грану на којој сједе

БАЊАЛУКА - Нико од директора, шефова или министара неће доставити премијеру Српске, Радовану Вишковићу списак радника из јавног сектора који не долазе на посао, а примају плату јер би тиме посјекли грану на којој сједе. Народски речено, управо би они били први на листи за смјену.

Поручио је то предсједник Синдиката управе РС Божо Марић и додао да је неозбиљно било од Вишковића да најави отказе закључно с 31. децембром за све оне који не долазе на посао у јавном сектору, а примају плату, а да се након тога утиша.

- Грађани нису баш тако кратког памћења. То је врло комплексна прича. Сумњам да ће било ко од надлежних сам се пријавити и рећи да је то омогућио - рекао је “Гласу Српске” Марић.

Позвао је на састанак Вишковића али и предсједника Српске Милорада Додика јер је, како наводи, крајње вријеме да ургентно дјелују на многим питањима у јавној управи.

- Ово сада је показало да шкрипи на свим пољима. Нико од директора, шефова и министара то неће рећи Додику и Вишковићу јер знају да ће бити смијењени у року до сат времена. Позивамо их на састанак како би им предложили начин како наставити реформу јавне управе у Српској, односно да створимо управу способних, а не подобних. Потребно је да усвојимо законе који ће искристалисати тржиште рада у јавној управи, односно да они који могу одговорити захтјевима остану у систему и примају плату онако како доликује њиховом доприносу - рекао је Марић. 

Подвлачи и да је све ово показало да је јавна управа у Српској нетранспарентна те да је немогуће доћи до података о нерадницима као што би то требало и као што је то могуће у Србији и земљама ЕУ.

- Да имамо јавни регистар и да урадимо унакрсну контролу присуства и радног статуса јасно би видјели ко долази на посао и ко прима плату. Тако да су ту ствари јасне и просте - рекао је Марић.

Наводе из Синдиката управе у суштини потврдили су и у јавним предузећима с којима смо ступили у контакт. Тако је вршилац дужности директора “Жељезница РС” Слађан Јовић рекао да су преконтролисали спискове запослених те да немају оних који су запослени, а не долазе на посао. О свему су обавијестили и премијера.

Исти одговор стиже и из “Шума РС”.

- Сви директори организационих дијелова “Шума РС” изјаснили су се да нема оних који не долазе на посао, а примају плату. Такав одговор смо преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС упутили премијеру Српске - рекао је директор “Шума” Славен Гојковић.

Идентичан одговор и предузеће “Поште Српске” прослиједиле су на адресу Владе Српске.

Анонимне пријаве

Радован Вишковић је за викенд изјавио да је истекао рок за предају извјештаја о онима који су примали плату, а нису долазили на посао.

- Ово ће бити посао у континуитету. Има и анонимних пријава. Сви су упозорени да не иду логиком да напишу да је све у реду. Гдје год установимо да смо на било који начин обманути са извјештајем, непосредни руководиоци ће сносити санкције - навео је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана