Дирекција напамет тражила помоћ SIPA

Жељка Домазет
Дирекција напамет тражила помоћ SIPA

Сарајево - Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ обавијестила је Агенцију за истраге и заштиту БиХ (SIPA) о немирима пред зградом Предсједништва БиХ тек када је насиље ескалирало.

Рекли су то свједоци који су у петак дали исказ на суђењу директору SIPA Горану Зупцу, али нису знали да кажу ни на основу којег акта је SIPA послата депеша из Дирекције за координацију полицијских тијела. У својству свједока Тужилаштва БиХ исказе су дали и унакрсно испитани радници Дирекције Ермин Кадрић, Јасмин Бајровић, Едиб Нумановић, Мирослав Шкобо и Младен Бјелаковић.

Тужилаштво БиХ терети Зупца за несавјестан рад у служби, јер током насилних протеста 7. фебруара није упутио специјалце SIPA да заштите зграду Предсједништва БиХ која је запаљена. Специјалци нису ангажовани јер закон прописује да то може затражити једино Тужилаштво БиХ, али такав захтјев у SIPA није стигао, што су потврдили и неки од досадашњих свједока.

Кадрић је рекао да је у SIPA прослиједио депешу са ознаком "веома хитно", која није била потписана, јер је тадашњи директор Дирекције за координацију полицијских тијела Химзо Селимовић "био вани". Он је навео да је депешом затражена помоћ, јер је дошло до угрожавања зграде Предсједништва БиХ.

- Депешу је сачинио колега Нумановић на основу телефонског разговора са Селимовићем. Ја сам је прослиједио, а колега Блажан Тргић, који се телефоном чуо са колегом из SIPA, пренио је да они неће послати своју јединицу - рекао је Кадрић.

На питање Зупчевог адвоката Драгише Јокића којим је актом регулисано слање депеше, Кадрић је рекао да не зна и да није направљен правилник о томе. Јокић је констатовао и да се у оваквим депешама "веома хитно" наводи када је ријеч о агресији на државу.

Нумановић, тадашњи шеф оперативног дежурства је казао да му је претпостављени усмено наредио да оствари комуникацију са полицијским агенцијама.

- Телефоном сам контактирао са оперативним дежурним у Федералној управи полиције и они су ми рекли да нису ангажовани. У МУП-у Сарајевског кантона су казали да они јесу. Директор Селимовић ми је издиктирао шта да напишем у депеши. Отишао сам у криптотеку у којој сам написао да је Предсједништво угрожено и да је потребно ангажовати јединицу за Специјалну подршку - казао је Нумановић.

Додао је да је та депеша SIPA послата у 17.10 часова.

- Добили смо потврду да је депеша стигла и да јединица неће бити ангажована - казао је Нумановић и додао да је разговарао и са тадашњим руководиоцем Специјалне јединице SIPA Мирсадом Вилићем и да му је он рекао да немају наредбу да та јединица буде ангажована.

Бјелаковић је промијенио исказ који је раније дао Тужилаштву БиХ, па је у судници рекао да је пред зграду Предсједништва стигао у 16.40 часова, а не два сата раније, како је прије изјавио. Рекао је да је тамо дошао без плана и да не зна да ли је неко други сачинио план.

Његов колега Шкобо је казао да је тада био помоћник командира за обезбјеђење ВИП личности у Дирекцији и да га је између 14 и 15 часова позвао шеф Реља Ковач и да му је саопштио да су у току протести и да су немири ескалирали.

- Моја јединица броји 100 људи, али неки од њих су имали слободне дане. Тај дан је ангажовано 14 људи. Око 18.30 часова када смо дошли преко Враца све је већ било завршено - рекао је Шкобо.

Наредно рочиште заказано је за 14. новембар, када ће бити саслушано још пет свједока Тужилаштва БиХ.

Ранији свједоци

Досадашњи свједоци Тужилаштва БиХ који су дали исказе углавном су потврдили да SIPA није имала наредбу Тужилаштва БиХ да дјелује, те да је о свему обавијештена тек када је скоро све било готово.

Фахрудин Радончић, који је у то вријеме био министар безбједности БиХ, рекао је у судници да не би ни звао SIPA да је знао да је Федерална управа полиције направила кризни штаб 6. фебруара.

- Онај ко направи кризни штаб одговара за расплет ситуације - казао је Радончић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана