Дипломате и држављани БиХ из Истанбула за Глас Српске: Страх оковао град, али живот иде даље

В. Кулага, Д. Келеч
Дипломате и држављани БиХ из Истанбула за Глас Српске: Страх оковао град, али живот иде даље

Истанбул - Страх је оковао улице и небо изнад Истанбула, ноћ и јутро су били страшни, а једина утјеха је то што међу жртвама нема наших људи.

Мало је било ријечи којима би дипломате на служби у Истанбулу и држављани БиХ описали стање послије стравичног терористичког напада у Истанбулу. Телефони у Генералном конзулату БиХ у Истанбулу сатима нису престајали да звоне након новог крвавог пира терориста Исламске државе. "Да ли су наши људи добро?" "Да ли смо сигурни?" "Какво је стање?" Редала су се питања успаничених људи док су тражили било какву информацију која би их барем мало примирила и охрабрила.

- Зову људи који овдје имају родбину или су се затекли у Истанбулу, али нико није тражио конзуларну помоћ. Радили смо цијелу ноћ и дан и били у контакту са турским властима. Најважније је да нема повријеђених из БиХ ни из земаља региона, али се свуда осјети страх. Није ово први пут да овакво нешто задеси овај град, али ово је до сада најсмртоноснији напад. Живот иде даље и мора да се настави - рекао је генерални конзул БиХ у Истанбулу Ади Дурмић.

Страх на улицама и међу народом не пориче ни Јуско Бојаџић који дуже од двије деценије живи и ради у Истанбулу.

- Страх је разумљив, али добро је да нема велике хистерије и панике. Сви питају како је у граду, какво је стање. Ту су бројни туристи који су дошли због рамазана, али се осјећа да нешто у ваздуху није како би требало да буде. Надамо се да ћемо се брзо вратити нормалном животу, али не можемо да заборавимо ове страхоте - рекао је Бојаџић који је дугогодишњи сарадник медијских кућа у БиХ.

Авион из Сарајева који је у поноћ требало да слети на аеродром "Ататурк" преусмјерен је у Измир, а јучерашњи лет из Сарајева ка Истанбулу је отказан.

Конзул Србије у Истанбулу Зоран Марковић рекао је да су сви српски држављани добро и да нема никога ко је у било каквој нужди или потреби и да о њему треба бринути.

Туристи

У туристичким агенцијама у РС казали су да немају ниједног клијента који љетује у Турској. Ипак, чуди их да се људи и даље интересују за аранжмане у тој земљи.

- Јутрос нам је једна породица послала захтјев да жели провести одмор у Бодруму. Изгледа да ни опасност од терориста некима ништа не представља - рекли су у туристичкој агенцији "Себастијан" у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана