Детаљи оптужнице против Раилића и осталих: Миљатовић за убиство Башића узео капару од 5.000 КМ

Небојша Томашевић
Детаљи оптужнице против Раилића и осталих: Миљатовић за убиство Башића узео капару од 5.000 КМ

САРАЈЕВО - Далибор Раилић звани "Дуги" (37) оптуженом Александру Миљатовићу у децембру лани понудио је да за 50.000 евра убије начелника крим-полиције Приједор Раденка Башића, што је он пристао и узео капару од 5.000 КМ те пратио жртву све до момента убиства.

Ово је, између осталог,  наведено у потврђеној оптужници против поменутог двојца и још шест оптужених за тешка кривична дјела, организовану трговину наркотицима.

Осим Раилића и Миљатовића, који је био директни извршилац убиства,  за ту бруталну ликвидацију оптужен је Игор Репајић (32) из Бањалуке који је помогао у бијегу осумњиченом убици. Оптужница, коју је подигло Тужилаштво БиХ поменуту тројку додатно терети и за организовано кријумчарење наркотика. Поред њих   за шверц наркотицима оптужени су Харис Гудељ (36) из Приједора, Мирјана Вујовић (43) из Билеће, Жељко Симић (43) из Бијељине, Александар Ивковић звани Саша (37) из Билеће, Горан Гвозден (40) из Градишке. 

Према  оптужници ликвидацију Башића је  организовао Раилић ради спрјечавања истрага за организовани криминал и кријумчарење опојних дрога. Како се наводи Миљатовић је је 21. марта 2022. године, дошао у Приједор плавим опелом који му је дао Репајић.

- На путу ка радном мјесту у 6.50 часова пратио је Башића, пришао му иза леђа у насељу Пећани и из непосредне близине из пиштоља који је држао у кеси због задржавања чахуре,  испалио метак у Башићев потиљак-стоји у оптужници и додаје се да је Миљатовић након тога  отишао аутом у Градишку и позвао Репајића  да дође по њега који је на то пристао и одвезао га у у Бањалуку. Репајић је потом ради скривања трагова на отпад одвозио опела који је кориштен у  припреми убиства, па је ауто растављен и продат. Према оптужници када је у питању шверц наркотика, наводи се да су оптужени су наркотике кријумчарили у периоду од 2020. до марта 2022. године, а све су договарали преко криптованих апликација Скај и Аном. Како се наводи  група је у наведеном периоду  наркотике, које су између осталог набављали у Црној Гори, транспортовали у БиХ гдје су је скривали и даље пласирали на илегалном нарко тржишту у земљи и иностранству. Раилић је према наводима оптужнице више килограма дроге 2020. године куповао од Ивковића коју је осим новцем, платио и аутомобилом „ауди А6."  Наводи се да је Ивковић дрогу набављао у Црној Гори, а  Раилић га је контактирао преко Скај-а и наручио девет килограма, по цијени од 1.900 евра за килограм. Раилић је кокаин чувао у Приједору, а у фебруару лани ступио је контакт са Гредељом који је њега  купио килограм марихуане и препаковао ради продаје у Хрватској, али је ухапшен на обали Саве. У оптужници се наводи да је Раилић у више наврата 2020. године од Вујовићеве купио  више килограма дроге од којих је килограм  његов возач Симић једном превезао у возилу са уграђеним штеком, а Раилић јој је сутрадан платио 37.000 евра. Други килограм по истој цијени она му је довозила кући у Приједор а потом му је још једном довозила кокаин вриједан 39.000 евра. Веће количине марихуане и кокаина је према оптужници, Раилић куповао од Гвоздена са којим је ступио у контакт је у јуну 2020.,  те му је више пута наркотике  довозио пред кућу. У оптужници, која је дјелимично цензурисана, наводи се да су сви оптужени за трговину дрогом, сем Гредеља, били корисници Скај апликације, док је Ивковић имао два криптована телефона.

Према оптужници ова група је кокаин набављала и из Колумбије и Боливије.

Наводи и да је Гвозден испоручио Раилићу килограм кокаина, по цијени од 37.200 евра, а радило се о кокаину који из Колумбије и Боливије долази у Европу. Ту дрогу је  Гвозден преузео у Градишци од друге криминалне групе и довезао у Приједор, да би новац однио и предао добављачу из Градишке.

Наводи се да су   Гвозден и р Раилић преко Скај апликације у више наврата договарали испоруке марихуане, а једном и испоруку кокаина, што је описано у шест тачака оптужнице. У њима се наводи да је Гвозден у четири туре Раилићу испоручио 16 килограма марихуане, а сваку тура му је плаћена 2.400 КМ (600 КМ по килограму).

Прљави новац

Далибор Раилић оптужен је и за прање новца који је зарађен трговином наркотицима. Ово дјело је једино њему стављено на терет. У оптужници се наводи да је оптужени у намјери прикривања природе новца, који је стекао диловањем дроге, користио за куповину некретнина и возила, преко ужих чланова породице. Купио је два стана и земљиште у Приједору, које је регистровао на своју мајку Даницу и супругу Јовану Раилић, као и аутомобила "ауди Q7" и "мерцедес бенз". Отворио је и штедни рачун на којем је држао орочени новац. Сва имовина му је привремено блокирана, а њена вриједност је процијењена на више од 200.000 КМ.

Комплетну оптужницу можете прочитати О В Д Ј Е

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана