Detalji optužnice protiv Railića i ostalih: Miljatović za ubistvo Bašića uzeo kaparu od 5.000 KM

Nebojša Tomašević
Detalji optužnice protiv Railića i ostalih: Miljatović za ubistvo Bašića uzeo kaparu od 5.000 KM

SARAJEVO - Dalibor Railić zvani "Dugi" (37) optuženom Aleksandru Miljatoviću u decembru lani ponudio je da za 50.000 evra ubije načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića, što je on pristao i uzeo kaparu od 5.000 KM te pratio žrtvu sve do momenta ubistva.

Ovo je, između ostalog,  navedeno u potvrđenoj optužnici protiv pomenutog dvojca i još šest optuženih za teška krivična djela, organizovanu trgovinu narkoticima.

Osim Railića i Miljatovića, koji je bio direktni izvršilac ubistva,  za tu brutalnu likvidaciju optužen je Igor Repajić (32) iz Banjaluke koji je pomogao u bijegu osumnjičenom ubici. Optužnica, koju je podiglo Tužilaštvo BiH pomenutu trojku dodatno tereti i za organizovano krijumčarenje narkotika. Pored njih   za šverc narkoticima optuženi su Haris Gudelj (36) iz Prijedora, Mirjana Vujović (43) iz Bileće, Željko Simić (43) iz Bijeljine, Aleksandar Ivković zvani Saša (37) iz Bileće, Goran Gvozden (40) iz Gradiške. 

Prema  optužnici likvidaciju Bašića je  organizovao Railić radi sprječavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga. Kako se navodi Miljatović je je 21. marta 2022. godine, došao u Prijedor plavim opelom koji mu je dao Repajić.

- Na putu ka radnom mjestu u 6.50 časova pratio je Bašića, prišao mu iza leđa u naselju Pećani i iz neposredne blizine iz pištolja koji je držao u kesi zbog zadržavanja čahure,  ispalio metak u Bašićev potiljak-stoji u optužnici i dodaje se da je Miljatović nakon toga  otišao autom u Gradišku i pozvao Repajića  da dođe po njega koji je na to pristao i odvezao ga u u Banjaluku. Repajić je potom radi skrivanja tragova na otpad odvozio opela koji je korišten u  pripremi ubistva, pa je auto rastavljen i prodat. Prema optužnici kada je u pitanju šverc narkotika, navodi se da su optuženi su narkotike krijumčarili u periodu od 2020. do marta 2022. godine, a sve su dogovarali preko kriptovanih aplikacija Skaj i Anom. Kako se navodi  grupa je u navedenom periodu  narkotike, koje su između ostalog nabavljali u Crnoj Gori, transportovali u BiH gdje su je skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko tržištu u zemlji i inostranstvu. Railić je prema navodima optužnice više kilograma droge 2020. godine kupovao od Ivkovića koju je osim novcem, platio i automobilom „audi A6."  Navodi se da je Ivković drogu nabavljao u Crnoj Gori, a  Railić ga je kontaktirao preko Skaj-a i naručio devet kilograma, po cijeni od 1.900 evra za kilogram. Railić je kokain čuvao u Prijedoru, a u februaru lani stupio je kontakt sa Gredeljom koji je njega  kupio kilogram marihuane i prepakovao radi prodaje u Hrvatskoj, ali je uhapšen na obali Save. U optužnici se navodi da je Railić u više navrata 2020. godine od Vujovićeve kupio  više kilograma droge od kojih je kilogram  njegov vozač Simić jednom prevezao u vozilu sa ugrađenim štekom, a Railić joj je sutradan platio 37.000 evra. Drugi kilogram po istoj cijeni ona mu je dovozila kući u Prijedor a potom mu je još jednom dovozila kokain vrijedan 39.000 evra. Veće količine marihuane i kokaina je prema optužnici, Railić kupovao od Gvozdena sa kojim je stupio u kontakt je u junu 2020.,  te mu je više puta narkotike  dovozio pred kuću. U optužnici, koja je djelimično cenzurisana, navodi se da su svi optuženi za trgovinu drogom, sem Gredelja, bili korisnici Skaj aplikacije, dok je Ivković imao dva kriptovana telefona.

Prema optužnici ova grupa je kokain nabavljala i iz Kolumbije i Bolivije.

Navodi i da je Gvozden isporučio Railiću kilogram kokaina, po cijeni od 37.200 evra, a radilo se o kokainu koji iz Kolumbije i Bolivije dolazi u Evropu. Tu drogu je  Gvozden preuzeo u Gradišci od druge kriminalne grupe i dovezao u Prijedor, da bi novac odnio i predao dobavljaču iz Gradiške.

Navodi se da su   Gvozden i r Railić preko Skaj aplikacije u više navrata dogovarali isporuke marihuane, a jednom i isporuku kokaina, što je opisano u šest tačaka optužnice. U njima se navodi da je Gvozden u četiri ture Railiću isporučio 16 kilograma marihuane, a svaku tura mu je plaćena 2.400 KM (600 KM po kilogramu).

Prljavi novac

Dalibor Railić optužen je i za pranje novca koji je zarađen trgovinom narkoticima. Ovo djelo je jedino njemu stavljeno na teret. U optužnici se navodi da je optuženi u namjeri prikrivanja prirode novca, koji je stekao dilovanjem droge, koristio za kupovinu nekretnina i vozila, preko užih članova porodice. Kupio je dva stana i zemljište u Prijedoru, koje je registrovao na svoju majku Danicu i suprugu Jovanu Railić, kao i automobila "audi Q7" i "mercedes benz". Otvorio je i štedni račun na kojem je držao oročeni novac. Sva imovina mu je privremeno blokirana, a njena vrijednost je procijenjena na više od 200.000 KM.

Kompletnu optužnicu možete pročitati O V D J E

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana