Наложено оснивање дневних "ковид" болница, Дервента и Требиње већ спремни: Лијечење у породилишту и Дому ученика

Милијана Латиновић
Наложено оснивање дневних "ковид" болница, Дервента и Требиње већ спремни: Лијечење у породилишту и Дому ученика

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се због повећаног прилива пацијената обољелих од вируса корона констатно врши реорганизација у здравственим установама.

Истакао је да је кроз мјере Републичког штаба наложено и оснивање дневних болница при домовима здравља.

- Циљ је да се пружи што боља здравствена заштита. Већ су одговорили Дервента, Бијељина, Требиње, као и све оне локалне заједнице које имају повећан број обољелих. Све то радимо како би се обезбиједила што квалитетнија услуга - рекао је Шеранић, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

Шеранић је рекао да је Фонд здравственог осигурања обезбиједио бесплатно лијечење за све грађане Српске.

- Све су ово важне ствари за наше грађане. Ми здравствену заштиту обезбијеђујемо и кроз доприносе, као и кроз буџет - изјавио је он.

Нагласио је да је у глобалном систему дошло до проблема са дистрибуцијом вакцине.

- Наилазимо на велике изазове и очекујемо да ћемо имати више вакцина на седмичном нивоу. Само се науком и стручношћи можемо борити против пандемије - рекао је Шеранић.

Како би смањили притисак на здравствене установе којима одавно пријети колапс, јер је из дана у дан потребан кревет више за заражене короном, Дервента и Требиње већ су спремили дневне “ковид” болнице у бившем породилишту и Дому ученика.

Имајући у виду чињеницу да цијела Херцеговина гравитира требињској болници, донесена је одлука да се просторије Мјесне заједнице Горица и дио Дома ученика користе у сврху дневне “ковид” болнице.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је за “Глас Српске” да епидемиолошка ситуација у овом граду и даље није повољна, те да су због тога донијели рестриктивније мјере у односу на оне које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације.

- По препоруци епидемиолога настава се неће одвијати ни за ученике нижих разреда до краја ове седмице. Маркети који имају више од пет запослених обавезни су да једног радника ангажују испред објекта да врши дезинфекцију и води рачуна о броју људи који улазе. Просторије Мјесне заједнице Горица и Дом ученика дали смо на коришћење за потребе лијечења обољелих - казао је Ћурић. Појаснио је да је план да се у тим болницама збрињавају пацијенти са лакшом клиничком сликом, који би ту примали терапију, како би се начин смањио притисак на болницу.

- Никога нећемо оставити без болничког кревета уколико затреба, али морамо водити рачуна и о ситуацији у болници - рекао је Ћурић и подвукао да постоје само двије опције, односно да људи раде уз поштовање свих мјера или, уколико се не придржавају, да се објекти затварају на седам дана.

Директор требињског Дома ученика Јово Грујичић потврдио је да су за потребе лијечења “ковид” пацијената уступили четвртину капацитета.

- На располагање смо ставили 12 соба - рекао је Грујичић.

Раст броја заражених протеклих дана упалио је аларм и у Дервенти, због чега се најмлађи град у Српској спрема за тежи сценарио.

- Евидентан је пораст броја заражених, у просјеку десет или 12 на дневном нивоу, а осим тога, један број грађана има лакши облик болести, лијече се код куће и не долазе у Дом здравља. Дневна “ковид” болница коју спремамо у просторијама некадашњег породилишта је нужно зло, уколико број заражених са тешком клиничком сликом крене нагло узлазном путањом - казао је директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран и додао да ће на располагању бити 20 кревета.

Да су додатни капацитети неопходни потврђују и из добојске Болнице “Свети апостол Лука”, којој гравитира Дервента, а у којој се лијечи 128 пацијената.

- Због континуираног повећања хоспитализованих пацијената ангажовани су смјештајни капацитети Одјељења неурологије, а прошле седмице и смјештајни капацитети Одјељења за урологију, чиме смо добили 100 нових кревета - рекао је директор добојске болнице Младен Гајић и нагласио да је разговарано да се читава зграда интерног одјељења пресели и да се све службе реорганизују уколико за тим буде потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана