Делегати подржали укидање бијелог хљеба

Жељка Домазет
Делегати подржали укидање бијелог хљеба

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ подржао је јуче у првом читању Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим је предвиђено укидање "бијелог хљеба", али су делегати упозорили да питање плата и накнада треба системски ријешити.

Предложеном измјеном брише се одредба према којој изабрани и именовани функционери на нивоу БиХ имају право на плату годину по истеку мандата. Измјену је у парламентарну процедуру упутио СББ.

Представнички дом је овај законски приједлог усвојио још у фебруару прошле године, а посланик СББ-а у том дому Дамир Арнаут је казао да је "бијели хљеб" накнада за нерад. 

- Плашим се да ће и када закон буде усвојен бити веома тешко спроводив. Може се десити да се покрене питање уставности овог закона, што би нас тек тада одвело у дуготрајну расправу да ли га је требало донијети или не. Неспорно је да треба тражити нека рјешења, а можда се и неким амандманима ријеше одређена питања - рекао је шеф Клуба делегата српског народа Средоје Новић (СНСД).

Делегат ДНС-а Драгутин Родић нагласио је да постоје многа отворена питања у вези са платама и накнадама која нису ријешена на системски начин.

- Треба да промијенимо Устав у дијелу који регулише да у току мандата нема промјене плата - објаснио је Родић. 

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић из СДС-а сматра да би закон о испитивању поријекла имовине извукао БиХ из периода транзиције и показао да се не исплати отимати од народа. Највише замјерки имали су делегати из хрватског народа. Делегат ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак рекао је да није добро парцијално рјешавати питања која се тичу плата и накнада.

- Сматрам да се ово питање треба уредити на системски начин - рекао је Чолак.

Делегат ХДЗ-а 1900 Мартин Рагуж истакао је да пола године од захтјева Комисије за финансије и буџет Дома народа Савјет министара није доставио цјеловито рјешење питања плата и накнада у институцијама БиХ, што отвара могућности за манипулације.

И замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић из СДА подсјетио је да је Дом од Савјета министара тражио свеобухватно рјешење закона о платама и накнадама, али да нема наговјештаја да ће оно ускоро бити добијено. 

Делегати су јуче били сагласни с тим да је чланство у ЕУ стратешки циљ БиХ, али жучну расправу су водили јер су имали различита мишљења о томе да ли извјештај Европске комисије за БиХ који је предат у новембру прошле године и који је за 2015, треба разматрати сада. а посебно што томе није претходило обраћање представника Савјета министара БиХ и Делегације ЕУ.

Делегат СНСД-а Небојша Радмановић казао је да је Колегијум Дома крив што нема никога из Савјета министара и Делегације ЕУ да представи извјештај и да оцјену. 

Уставни суд

Са раније утврђеног дневног реда сједнице скинуто је разматрање приједлога закона о Уставном суду БиХ и о измјени Кривичног закона БиХ које су у парламентарну процедуру упутили СНСД и СДС.

Приједлози су скинути због тога што процедура у Дому народа мора да прати процедуре у Представничком дому, гдје су ови законски приједлози опет у Уставноправној комисији.

Уставноправна комисија Дома народа утврдила је да су приједлози ових закона усаглашени са Уставом и правним системом БиХ, али није прихватила њихове принципе, док иста комисија Представничког дома није прихватила ни принципе ни уставни основ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана