Делегација Српске тражи од Трампа подршку за укидање OHR-а

Срна
Делегација Српске тражи од Трампа подршку за укидање OHR-а

Београд - Делегација Републике Српске је у Вашингтону у свим контактима са људима из кабинета Доналда Трампа најавила спремност Српске на сарадњу са новом америчком администрацијом и дала конкретне приједлоге, међу којима је затварање OHR-а, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

"Мислим да смо наишли на велико разумевање и ниво спремности да се са нама сарађује, а прве званичне контакте са новом администрацијом очекујем већ за седам до 14 дана", рекао је Кесић за Спутњик.

Кесић је навео да је делегација Републике Српске у свим контактима које је имала ових дана у Вашингтону износила ставове да су Република Српска и Србија спремне да имају најбоље односе са новом америчком администрацијом.

Он је рекао да је изнијета и спремност да се новој америчкој администрацији помогне "тамо где мислимо да можемо бити од користи, а то управо јесте изградња новог односа са Русијом, с обзиром на то да и у перцепцији, а и у реалности, Република Српска и Србија уживају добре односе са Москвом".

Кесић је напоменуо и да су представници Републике Српске када год су могли износили и фрустрације потезима претходне америчке администрације и истицали шта је она све чинила како би урушавала и оштетила Републику Српску.

"У разговорима са људима из кабинета Доналда Трампа и члановима Конгреса јасно смо ставили до знања да су наши приоритети да се у Савету безбедности УН донесе нова резолуција о БиХ, а да се садашња стави по страни, како бисмо отворили процес затварања Канцеларије високог представника за БиХ", рекао је Кесић.

Он је оцијенио да је врло примјетна промјена расположења када је ријеч о спољној политици САД.

"Са представницима нове администрације и члановима Конгреса присуствовали смо балу спонзорисаном од стране шест најзначајнијих републиканских, конзервативних и верских организација. На вечери су до мене седели људи из Аризоне и Џорџије који су подржали Доналда Трампа, као и неки његови финансијери, али и новинари, представници деснице, и било ми је фасцинантно да чујем да они потпуно одбацују поруку коју политички естаблишмент шаље кроз медије, ону у којој је Русија озбиљна претња САД", навео је Кесић.

Он је истакао да се види да то није само опредјељење без подршке међу кључним сегментима његових бирача и финансијера.

"То ме охрабрује, и кроз контакте са члановима Конгреса видим да се формира нова ситуација, да су они спремни да подрже спољну политику председника Трампа и да ипак мисле да треба да му се допусти да води спољну и унутрашњу политику на начин на који је то обећао током кампање", рекао је Кесић.

Према његовим ријечима, дешава се управо оно што се и предвиђало да ће се догодити након избора и Трампове побједе.

"Оно што сам лично чуо од представника из Трамповог кабинета говори у прилог томе да САД мењају курс своје спољне политике и да први приоритет јесте изградња искреног партнерства и пријатељства са Русијом, те да ће то бити нови темељ решавања озбиљних проблема у свету, на првом месту питање тероризма", објашњава Кесић.

Како још треба радити на нивоу повјерења који се треба изградити између САД и Русије, наводи Кесић, отвара се простор за Србију и Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана