Дефицит буџета РС 42,8 милиона КМ

Марина Чигоја
Дефицит буџета РС 42,8 милиона КМ

Бањалука - Укупан непокривени дефицит буџета Републике Српске на крају прошле године износио је 42,8 милиона КМ, утврдила је Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је мишљење са резервом на Консолидовани годишњи финансијски извјештај за кориснике буџета РС за прошлу годину.

- Непокривени дефицит текућег периода исказан је у износу од 14,693 милиона КМ, а ревизијом је утврђен у износу од 42,8 милиона марака - наводи се у извјештају.

Поред дефицита, ревизори су утврдили и друге неправилности, а између осталог упозорили су на то да препоруке у вези са запошљавањем државних службеника и намјештеника и обрачуна плата и накнада нису спроведене. Навели су да су, између осталих, Пореска управа, Министарство финансија, Министарство трговине и туризма, Министарство индустрије, енергетике и рударства, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове у 2013. запошљавали државне службенике и намјештенике и ангажовали волонтере супротно Закону о државним службеницима.

- Запошљавање је вршено на основу уговора на одређено вријеме дуже од шест мјесеци, чиме је прекорачен законски рок трајања радног односа на одређено вријеме. Приправници су обављали приправнички стаж прије расписивања конкурса или су ангажовани без расписивања конкурса - навели су ревизори.

Указали су и на пропусте у обрачуну и исплати плата и накнада. У појединим институцијама радницима су увећаване плате по основу посебних резултата рада и природе посла и отежавајућих услова рада, што није предвиђено законом.

У извјештају се наводи и да је са есцроњ рачуна у претходним годинама одобрено 111 милиона КМ и на основу одлука Владе дато у виду позајмица или зајмова.

- Средства са рачуна приватизације и сукцесије од 2011. године дијелом су коришћена у виду позајмица за привремено коришћење за измирење доспјелих буџетских обавеза, а одлукама Владе РС рокови поврата се пролонгирају - навели су ревизори.

Упозорили су и да узорком обухваћене набавке код појединих буџетских корисника нису у потпуности спроведене у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Такође, код узорком обухваћених пројеката који се финансирају из економско-социјалне компоненте Развојног програма РС утврђено је да није успостављен адекватан систем интерних контрола, на што је указивано и претходних година.

- Рокови за извршење радова се не поштују, закључују се анекси уговора којима се продужава рок за извођење радова и уговарају додатни радови који повећавају улагања, а аванси из ранијих година нису у потпуности оправдани - навели су ревизори.

Обавезе

На дан билансирања укупне обавезе исказане су у износу од 6,14 милијарди КМ и у односу на претходну годину ниже су за три одсто.

- Ревизијом су утврђене обавезе у износу од 6,138 милијарди КМ. Разлика од два милиона КМ односи се на погрешне евиденције у оквиру Министарства просвјете и културе - истиче се у извјештају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана