Даутовић поново осуђен за злочине у Великој Кладуши

Агенције
Даутовић поново осуђен за злочине у Великој Кладуши

Бихаћ - Кантонални суд у Бихаћу осудио је Сакиба Даутовића на шест и по година затвора за учешће у злостављању цивила на подручју Велике Кладуше.

Даутовић, некадашњи вођа интервентне групе за обезбјеђење објеката и лица Министарства одбране и Војне полиције Народне одбране Аутономне покрајине Западне Босне (НО АПЗБ), проглашен је кривим да је у јуну 1994. у Дому здравља у Великој Кладуши учествовао у физичком злостављању цивила, који су приведени из логора Дрмаљево,јавио је БИРН.

Према пресуди, Даутовић је проглашен кривим и да је у августу 1994. учествовао у одвођењу 15 логораша из Дрмаљева, међу којима је био и Расим Ердић, који је подлегао усљед злостављања.

"Судско вијеће било је једногласно и, на основу изведених доказа, утврдило да је Даутовић крив. У одмјеравању казне, Вијеће је узело у обзир све олакшавајуће и отежавајуће околности, а због лошег имовног стања, Даутовић је ослобођен плаћања судских трошкова. Оштећени се са захтјевом за накнаду нематеријалне штете упућују на парнични поступак", казала је судија Јасминка Карабеговић.

Даутовић није присуствовао изрицању пресуде. На ову пресуду постоји могућност жалбе Врховном суду Федерације БиХ.

Кантонални суд у Бихаћу је Даутовића 2013. такође осудио на шест и по година затвора, али је Врховни суд Федерације БиХ ту пресуду укинуо и поступак вратио на поновно суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана