Да ли ће увођење кривичне одговорности за рад на црно имати ефекта?

ATV
Да ли ће увођење кривичне одговорности за рад на црно имати ефекта?

Увођење кривичне одговорности за рад на црно неће довести до значајних промјена у пријављивању радника - тако послодавци у Републици Српској коментаришу најаве министра управе и локалне самоуправе Лејле Решић, да ће непријављивање радника бити третирано као кривично дјело.

Ми већ имамо добра законска рјешења, али је проблем што се не примјењују, оцјењује Саша Тривић. Кривца види у републичком Инспекторату.

"Досадашње кажњавање, проблем није био у закону него у примјени закона. Наше информације кажу да садашњи инспектори у ствари не проводе закон на одговарајући начин. До сада је држава имала могућност, уколико нађе радника на црно, да натјера послодавца у року од 48 сати плати казну, или ако неће да плати казну да му буде затворена радња", истакао је Саша Тривић, Унија удружења послодаваца Републике Српске.

Из Инспектората одговарају - одговорност за рад на црно се не може адресирати на Инспекторат, јер су управо послодавци ти који раднике ангажују без уговора о раду. Кажу да је инспекција у првих пола године контролисала више од шест хиљада радника затечених на послу, и утврдила да 138 радника није био пријављено. Објашњавају да инспекција као механизам контроле не може сама да ријеши тај проблем.

"Инспектори, када изричу репресивне казне, онда од стране послодаваца буду означени као претјерано репресивни, јер су казне законом прописане на начин на који јесу. Они сматрају да би инспектори требали више савјетодавно да дјелују, а с друге стране имамо представнике радника и синдикате који сматрају да инспектори нису довољно репресивни", рекла је Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Нису нам толико лоши закони, колико је лоше што не можемо контролисати њихову примјену - оцјена је Савеза синдиката. За Ранку Мишић нема дилеме - предложено законско рјешење мора ићи на дораду. Подсјећа да би закон требало да штити добре, а кажњава лоше послодавце.

"Сам закон по себи, јасно је да не може бити умиљат. Да не може бити њежан. Он мора бити врло озбиљан и прилично репресиван закон, јер уколико је такав закон, онда ће се створити могућност која даје инспекторима за право да потпуно независно, непристрасно, врше контролу примјена закона", поручила је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Према подацима Инспектората, републичка Инспекција рада је у првом полугодишту ове године извршила 2.543 контроле, у 823 су утврђене неправилности. Због почињених прекршаја су издати прекршајни налози у висини од 437.900 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана