Цвијановићева мандатар, нова Влада Српске до половине децембра

Ведрана Кулага фото: В. Стојаковић
Цвијановићева мандатар, нова Влада Српске до половине децембра

Бањалука - Актуелни премијер Републике Српске и међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић је мандатар за састав нове Владе Српске, потврдио је јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник РС Милорад Додик.

Одлука о предлагању Цвијановићеве за мандатара донесена је након што су прошле седмице обављене консултације са представницима странака у РС, осим опозиције, која није хтјела да се одазове позивима, те представницима синдиката, послодаваца, бораца, пензионера, пољопривредника и студената.

Додик је нагласио да је избор Цвијановићеве за мандатара нове Владе постигнут консензусом те нагласио да она може да руководи таквом институцијом и да је веома компетентна да води разговоре о питању европских интеграција.

Цвијановићевој од именовања за мандатара почиње да тече рок од 40 дана да Народној скупштини РС предложи састав нове Владе, а Додик очекује да ће нови кабинет бити представљен и прије истека тог рока.

- Очекујем да мандатар то уради између 15. и 20. децембра и да након тога буде обезбијеђено доношење важних годишњих докумената, чиме смо показали способност и снагу - рекао је Додик и додао да за кандидатуру Цвијановићеве постоји сагласност других политичких партија и скупштинске већине.

Према његовим ријечима, обезбијеђена је скупштинска већина коју чине СНСД, ДНС, СП и два независна посланика и нагласио да коалиција "Домовина" није у тој већини.

- Спекулације које су се појављивале на различите теме у вези са избором власти могу бити демантоване за сваког оног ко реално посматра, јер је ријеч о снажној скупштинској већини и увјерењу које окупља људе са јасним циљевима, односно да што прије буде конституисана извршна власт - рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Демантовао је информације да унутар СНСД-а постоје несугласице због именовања Цвијановићеве за мандатара. Упитан да прокоментарише наводе да је такав приједлог продубио кризу унутар странке, посебно између њега и потпредсједника СНСД-а Игора Радојичића, Додик је рекао да је и Радојичић дио консензуса.

- Апсолутно постоје сагласност и јединство - нагласио је Додик.

Цвијановићева је нагласила да ће нова Влада бити формирана у најскорије вријеме да би РС без застоја, проблема и одуговлачења ушла спремно у нову календарску и буџетску годину. Додала је да је спремна да за неколико дана у Народну скупштину РС поднесе експозе и затражи подршку за Владу РС.

Садашња Влада РС, како је истакла, није успјела да заврши дио послова, јер је била ометена поплавама и одређеним политичко-економским околностима.

- Влада ће наставити да ради на јачању Српске у политичком, економском и институционалном смислу. Нова влада ће, као и досадашња на чијем сам челу била и гдје се још налазим, бити на располагању грађанима и социјалним партнерима - рекла је Цвијановићева и најавила нови програм за повећање запослености у Српској. Нагласила је да се у јавни сектор мора увести више реда, снаге и одговорности.

Говорећи о будућем раду и организацији Владе, Цвијановићева је казала да ће бити реорганизације министарстава и да за то већ постоји одређена шема.

- Радићемо на томе да области као што су запошљавање, рад, привреда добију можда истакнутију позицију - рекла је Цвијановићева. Нагласила је да ће реорганизација бити урађена на смислен начин.

- Очекујем да ћемо у идућих неколико седмица имати формирану Владу да бисмо без проблема и застоја могли ући спремно, а ја већ тврдим да јесмо спремни, у нову календарску и буџетску годину - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана